Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Verespatak napját ünnepelték

Második alkalommal ünnepelték meg Nagyváradon Verespatak napját csütörtökön este a Moszkva kávézóban. Az egybegyűlt mintegy hatvanfős publikum szolidaritását mutatta ki ezzel Verespatak lakosai felé, akik immár tizennégy éve állnak ellen annak a nemzetközi bányaprojekteknek, amely pusztulással fenyegeti a településüket.

Verespatak (4)

Eleonora Mircescu

 

Verespatak ünnepét minden évben február hatodikán tartják, azon a napon, amelyen a településen talált római kori viasztáblák először említik meg Verespatakot Alburnus Maior néven, Kr. u. 131-ben, vagyis 1883 évvel ezelőtt.

A váradi ünnepséget Eleonora Mircescu geológus, az EcoTop vezetője nyitotta meg egy előadással, melyben a cianidos aranybányászat veszélyeire hívta fel a figyelmet, valamint rámutatott a Román Földtani Intézet Verespatak altalajkincseire vonatkozó adatai és a térségben kitermelést tervező bányavállalat által leadott adatok közötti eltérésekre. Ezt követően több, Verespatakért munkálkodó önkéntes által készített videoklipet, illetve rövidebb dokumentumfilmet vetítettek le, melyek a térség történelmi, kulturális és építészeti hagyatékával, valamint a verespataki ellenállással foglalkoztak.

Verespatak (1)

A hangulatos estet bűvészprodukciók, koncertek és versenyek tarkították. Ezekkel párhuzamosan zajlott egy kézműves vásár. Emellett hagyományos, Verespatakon készült termékeket is elárvereztek, melyeknek bevételéből a további akciókat finanszírozzák majd. A résztvevők ugyanakkor egy vászonzászlón üzenhettek is a verespatakiaknak, amit a szervezők a későbbiekben eljuttatnak a címzettekhez.

A maga közel kétezer éves múltjával, Verespatak az ország legrégebbi bányatelepülésének számít, melyet az idők során a rómaiak mellett németek, magyarok és románok is kiaknáztak. A régészek hét kilométernyi római kori bányászalagutat, valamint további 80 kilométernyi középkori bányafolyosót tártak fel a térségben. Ezek nagy része épségben megmaradt, és látványos emléket állít az iparosodás előtti bányászati hagyományoknak.

Verespatak (3) - egyesre

Sikeres volt a kézműves vásár

Verespatak napja, melyet az ország számos városában megrendeztek, arra volt hivatott, hogy felhívja a figyelmet a település gazdag örökségére, s ellenszegüljön a jelenlegi kormány pusztító bányaprojektjének. Verespatak napja ugyanakkor azon kevés rendezvények egyike volt, amelyek kapcsán a szervezők előzetesen eltanácsoltak mindenféle politikai szervezet képviselőit a részvételtől.

 Sz. G. T.