Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Verespatak napját ünnepelték

Verespatak latin nevét (Alburnus Maior) egy Kr. u. 131. február 6-án keltezett viasztáblán említették először írásban a rómaiak. Ennek tiszteletére a Verespatak megmentéséért küzdő környezetvédői csoport minden évben február 6-án megrendezi Európa és Románia legrégebb óta működő bányavidékének napját, melynek keretében megemlékeznek a település ipar- és kultúrtörténeti jelentőségéről. Nagyváradon zsinórban immár harmadik, országos szinten pedig az ötödik alkalommal ülték meg Verespatak napját, pénteken.

A bihari megyeszékhelyen a Kosher borozó galériája adott otthont a kulturális programokban bővelkedő rendezvénynek, amelyre mintegy száz érdeklődő látogatott el. Az eseményen közreműködött Borodi Mara fiatal zongorista, Georgiana Mircescu furulyaművész, Cosmina-Maria Berindei antropológus, valamint az ImproPatzan improvizációs színjátszó csoport is.

Georgiana Mircescu és Borodi Mara

Georgiana Mircescu és Borodi Mara

Az egészestés rendezvény kellemes, kötetlen hangulatban zajlott. Az előadásokat és dokumentumfilm-vetítéseket közös eszem-iszom követte, melynek alapanyagát a résztvevők által hozott, házi készítésű ételek szolgáltatták. A szervezők – tisztességes környezetvédők lévén – arra is gondot fordítottak, hogy a lehetőségek szerint elkerüljék az egyszer-használatos műanyag tányérok és evőaszközök használatát.

A felhőtlen hangulatot az sem tudta elrontani, hogy a Helyi Rendőrség tányérsapkásai minden ezközt bevetettek a nyugalom megzavarására és pontos időközönként adagolt figyelmeztetésekkel, illetve büntetésekkel folyamatosan zaklatták a kulturális rendezvény szervezőit és a hallgatóság azon tagjait, akik a szűk Liliom utcán parkolták le autóikat.

Idén, az első írásos említés 1884-ik évfordulóján összesen húsz belföldi és külföldi városban ünnepelték meg Verespatak napját – többek közt Brüsszelben, Torontóban, Párizsban, Münchenben, Londonban és Bredában, is. A rendezvény egyik fő célja volt, hogy Verespatak ipartörténeti és kulturális örökségére, illtve természeti szépségére hivatkozva kérje a helyszín felvételét az UNESCO világörökségi listájára, amely védettséget biztosítana a helység számára az ökológiai katasztrófával fenyegető ciános aranybnyászati projekt ellen.

Sz. G. T.