Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Verespatak és ami mögötte van

Vasárnap délután több romániai városban ismét ezrek tüntettek a román kormány verespataki bányanyitási terve ellen. Bár a Victor Ponta vezette kabinet átpasszolta a labdát a parlamentnek, hogy döntsenek a honatyák az erősen vitatott kérdésben, és az időközben létrehozott szakbizottság is megnyirbálná, általános érvényűvé tenné az arany- és ezüstkitermelésre vonatkozó törvénytervezetet, a polgárok nem engednek álláspontjukból, határozottan ellenzik a ciántechnológiás kitermelést, a vagyon elherdálását és Verespatak elpusztítását.

A kormánynak pénzre van szüksége, de nagyon gyorsan. A hatalmon lévő Szociálliberális Szövetség (USL) képviselői most annak ellenére is mindent megtesznek néhány milliárd megszerzéséért, hogy amikor ők voltak ellenzékben, keményen bírálták a verespataki bányanyitást, és az előző kormányok privatizációs terveit az ország vagyonának idegen kézbe juttatásaként értelmezték. Azt is fontos megjegyezni, hogy a szocdemek és a liberálisok ellenzéki szerepkörben még demokratikus jognak tartották a tüntetéseket, és egyfolytában azt szajkózták, hogy a nép akaratát a hatalomnak figyelembe kell vennie. De fordult a kocka. Most más a helyzet, ők ülnek az elődök helyén, és másképp fogják fel a polgári megmozdulásokat. Feltevődik a kérdés: ilyen helyzetben mire számíthatunk?

Emlékeznek még az Oltchim vegyipari üzem privatizációjára? Füstbe ment terv. És emlékeznek a Román Vasúttársaság (CFR) teherfuvarozó részlegének (CFR Marfă) magánosítási kezdeményezésére? Nem lett belőle semmi. Pedig a Ponta-kabinet két legnagyobb – pénzügyi – projektjéről van szó. Meglátszik, hogy az országot nem a parlamentből irányítják, hanem a román hírtelevíziók stúdióiból. Olyan ez a kormány és tevékenysége, mint a kormányfő jogi doktori disszertációja, mely állítólag valódi, de mindenki tudja, hogy nem az, hitelességét és egyediségét tekintve pedig nem is létezik – mert az innen-onnan összemásolt dokumentum sehol a világon nem tekinthető önálló és legfőképp tudományos dolgozatnak. Most abban bízhatunk, ezek a „profik” elbarmolják a verespataki ügyet is, és nem valósul meg Európa legnagyobb környezeti pusztítása. Erre ugyanis jó esély van, mivel a kormány által összetákolt, a Roşia Montană Gold Corporation kanadai óriáscégnek kedvező jogszabály-tervezet nemcsak tucatnyi törvényt sért, hanem alkotmányellenes is. A kormánynak sikerült egy olyan törvénykezdeményezéssel előállnia, ami az adott jogi keretek között elfogadhatatlan. Ezt nevezem én munkának!

Ameddig erről ennyit beszélünk, addig kevesebb szó esik a fű alatt véghezvitt központosításról (a vámhivatal és a mentőszolgálat nagyváradi központját már Kolozsvárra költöztették, beolvasztották a nagy regionális hivatalba) és egyéb, a lakosság életét érintő problémákról. Ezt hívják tematizálásnak, figyelemelterelésnek. Az, hogy Verespatakkal most ennyire foglalkozzon a média és a közvélemény, tulajdonképpen a kormány érdeke lett.

Borsi Balázs