Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Vereség és fekete felhők a Nagyváradi Bihar FC egén

Az Arad megyei Világoson lépett pályára a Nagyváradi Bihar FC labdarúgócsapata a hétvégén. A piros-kékek kétgólos vereséget szenvedtek a harmadosztályban szereplő Aradi UTA Öreg Hölgy együttesétől.

A felkészülési találkozókon eddig még veretlen váradi gárda, amely egy hete 2–1-re verte aradi ellenfelét, jól kezdte a szombati meccset, s több gólhelyzetet is kihagyott. Az aradiak a 30. percben szereztek vezetést Ousmane Gueye fejesével, aki Adrian Popa beadását értékesítette (1-0). Az UTA gárdája a másodosztályú tagság megszerzésére készül, így komoly erősítéseket hajtott végre a téli szünetben. Olyan tapasztalt labdarúgók érkezetek a piros-fehérekhez, mint Székely Szabolcs (Temesvári Poli) vagy Adrian Piţ, aki az AS Roma keretében is megfordult. A térfélcserét követően a váradiak három gólhelyzetet hagytak ki, kétszer Andor (50. és 58. p), majd pedig Florin Pop (71.) lőtt pontatlanul. A 39. percben Alex Sorian, az 59. percben pedig Dorin Mihut (ő korábban az UTA csapatában is pályára lépett) kapott piros lapot a játékvezetőtől, de felkészülési mérkőzésről lévén szó, helyettük új emberek szálltak harcba. A hosszabbítás első percében megszületett a második aradi gól: Pascariu feleslegesen szabálytalankodott a büntetőterületen belül Bulzával szemben, a megítélt tizenegyest pedig Copil értékesítette, kialakítva a 2–0-s végeredményt. A Bihar FC először hagyta el vesztesen a pályát a felkészülési találkozók során.

Bihar FC vereseg 1

Statisztika

Aradi UTA Öreg Hölgy–Nagyváradi Bihar FC 2–0 (1–0). Az aradi csapat összeállítása, az első félidőben: Bodea – Ad. Popa, Botiş, Filaret, Burlă – Gheorghiţă, Tudor, Chindriş, Hlistei – Ousmane, Székely. A második félidőben játszott még: Mitrea – Popa, Botiş, Filaret, Suslak – D. Copil, Dobrean, Chindriş, Piţ – Silaghi, Rus. Edző: Nagy Roland. A váradi csapat összeállítása: Fildan (46., Sălăjan) – Mihuţ (59., Haş), Pascariu, Bactăr, Zanardini (46. Letan)– Ţoca, Ember (78., Sas) – Fl. Pop, Sorian (34., Cigan), Ludu?an (46., I. Ban, 75., Lukács Zs.) – V. Dobrescu (46., Cr. Andor). Edző: Călin Cheregi.

 

„Tanulnunk kell a vereségből”

A Bihar FC edzője,  Călin Cheregi értékelte a hétvégi barátságos meccset. „Egy jól szervezett, tapasztalt játékosokból álló csapat ellen léptünk pályára. Sajnos ezúttal vereséget szenvedtünk, persze emiatt nem kell, hogy pánikba essünk. Voltak pozitív dolgok a játékunkban, ezekre kell építeni, s ki kell küszöbölni azokat a hibákat, amiket vétettünk. Az első, hogy bárvolt gólhelyzetünk, nem tudtunk betalálni az ellenfél kapujába. A végeredmény nem tükrözi a játék képét, de tanulnunk kell az elkövetett hibákból. A nehézségek ellenére, tovább kell mennünk és bízni önmagunkban, valamint abban, hogy végig tudjuk küzdeni az idényt” – mondta a találkozót követően a Bihar FC vezetőedzője. A váradi csapat következő ellenfele a harmadosztályú Fugyivásárhelyi SK lesz. A meccsre szombaton délelőtt kerül sor, a helyszínről a hét folyamán döntenek.

 

A túléléshez (is) kevés lesz

Idő közben az is kiderült, hogy mennyivel támogatja a Bihar Megyei Tanács a Bihar FC-t. A testület  csütörtöki ülésén kiderült, az idei évre alig félmillió lejt szánnak a labdarúgócsapat fenntartására. Csak érdekességként jegyezzük meg, hogy tavaly 1,25 millió lejjel, 2013-ban pedig kétmillió lejjel finanszírozta a klub működését a megyei tanács, amely tavaly nyártól egyedüli támogatója maradt a piros-kék gárdának, miután a másik tulajdonos, a váradi önkormányzat visszalépett.

„Ez az összeg amit megítéltek a klubnak, csak arra elég, hogy fenntartsuk a Gyermek és Utánpótlás-nevelő Központ csapatait, talán még egy sütit tudunk venni minden fiatalnak. Többször elmondtam már, hogy a sport és a kultúra egyformán kell a helyi közösségnek, bár mindkettő veszteséget termel. Bízom benne, hogy legalább a Nagyváradi Ingatlankezelőség partnerünk lesz majd az idei évben, több kérvényt is benyújtottam ez ügyben a helyi, illetve a megyei tanácshoz, mert ellenkező esetben nem sok esélyünk marad a túlélésre. Mint ismeretes, a váradi önkormányzat havi negyvenezer lejt+Áfát kér a Bihar FC-től, hogy a klub csapatai használhassák a Bodola Gyula Stadiont és a Motorul pályát. Ehhez jön még a 400 ezer eurós adósság, amelyet három hónapon belül kell rendeznie a klubnak (a váradi bíróság májusig függesztette fel a Bihar FC ellen indított csődeljárását).

 

Éllovast vertek a vásárhelyiek

A harmadosztály ötödik csoportjában harmadik helyen álló Fugyivásárhelyi SK a negyedi csoport éllovasával, a Borossebesi Naţional csapatával mérte össze erejét a hétvégén. A találkozót 3-2-re nyerte meg a bihari gárda. Az első félidő 1-1-es döntetlennel zárult, a bihariaktól Darius Costea (10.) volt eredményes, majd a térfélcserét követően Sorin Ban duplázott (55. és 75.), s mivel az aradiak csak egyszer voltak eredményesek, a fugyivásárhelyiek 3-2-re jobbnak bizonyultak.

„Egy jól sikerült felkészülési meccset játszottunk egy jó képességű ellenféllel. Elégedett vagyok a mutatott játékkal, van azonban még min javítani. Mindkét gólt pontrúgásból kaptuk, ez pedig megengedhetetlen” – összegezte a találkozót Kovács Rudolf, a bihari csapat edzője, aki a következő összeállítású csapatot küldte pályára: Deac – Turcan, Pintea, Lavrincsik, Hering, Magda, Lascu, Hosu, D. Costea, Trip, Ov. Popa. A szünet után beállt még: Hava, Sorin Ban, Mălaiu, Selejean, Moise, Sergiu Ban, M. Pop és Chiş. Szombaton a Bihar FC ellen bizonyíthat majd Kovács Rudolf együttese.