Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Véres” banán okozott pánikot

Olvasóink közül ki ne rémülne meg, ha felbont egy frissen vásárolt banánt, enni kezdi, majd pár harapás után megdöbbenve észleli, hogy a kezében levő gyümölcs belsejében nyúlós, vérszerű folyadék van? Nem, nem valami menő horrorfilm cselekményét ismertetjük, hanem azt a meghökkentő történetet, amellyel a nagyváradi K. család csütörtökön megkeresett bennünket.

Remélhetőleg a boltok polcaira kerülő déligyümölcs minőségét szigorúbban fogják ellenőrizni

Remélhetőleg a boltok polcaira kerülő déligyümölcs minőségét szigorúbban fogják ellenőrizni

A család egyik tagja, István egy váradszőllősi (Nufărul) negyedbeli élelmiszerboltban vásárolt egy fürt banánt. Otthon, mikor enni kezdte, tapasztalta meghökkenve, hogy az amúgy kívülről épnek látszó déli gyümölcs belsejében kocsonyás, alvadt és friss vér keverékére emlékeztető valami van. A világhálón az elmúlt hetekben elterjedt a híresztelés (remélhetőleg rémhír), miszerint valakik készakarva fertőzik a boltok, szupermarketek polcain levő déligyümölcsöket, ráadásul hepatitis C-vel vagy HIV vírussal fertőzött emberi vérrel. Persze, amennyi ellenőrizetlen sületlenség hömpölyög manapság a világháló csatornáiban, könnyen meglehet, hogy ez egy sima kacsa, azonban mikor a laikus polgár szembesül egy, az említett családhoz hasonló tapasztalattal, normális dolog, hogy megrémülnek, mi van, ha a rémhír igaz, egyáltalán hogyan lehetséges, hogy a forgalomban vásárolható élelmiszer ilyen kellemetlen meglepetéseket okozzon?

Horrorfilmbe illő látványt nyújtott a gyümölcs belseje

Horrorfilmbe illő látványt nyújtott a gyümölcs belseje

 

Csak egy AIDS tesztre voltak hajlandók

Mint megtudtuk, olvasóink is megrémültek, s elhatározták, saját maguk megnyugtatása miatt jelentik az esetet a hatóságoknak. Azonban hamar kiderült, kötelező élelmiszerbiztonság ide vagy oda, az ezzel foglalkozó illetékeseket nem igazán érdekli, ha egy polgár ilyen furcsa, de valóságos esettel keresi meg őket.

A Bihar Megyei Állategészségügyi és Élelmiszerbiztonsági Igazgatóságon (DSVSA) kijelentették, ők nem foglalkoznak ilyesmivel, keressék meg a fogyasztóvédőket. A Bihar Megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőségnél panaszosainknak annyit mondtak, ők megvizsgálhatják annak a boltnak a tárolási körülményeit, ahol Kovácsék a banánt vásárolták, de körülbelül ennyit tehetnek, mert laboratóriumi vizsgálatot bármilyen gyanús élelmiszer kapcsán csakis a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) végezhet. Ez utóbbi hivatalban azonban kijelentették, hogy nem hajlandók ilyen esetekkel foglakozni, hiába mondta panaszosunk, hogy a laboratóriumi vizsgálatok költségeit is kifizeti, hiszen evett a furcsa gyümölcsből, és mivel olvasta, látta a hasonló esetekről keringő híreket, tart attól, nehogy valami őrült tényleg valamivel megfertőzte volna a banánt. Erre azt felelték neki, hogy így sem tudnak segíteni, de ha akarja, elvégeznek neki egy AIDS tesztet. Ez a kijelentés azért meghökkentő, ráadásul egy járványügyekkel is foglalkozó illetékestől, mivel a használatos AIDS tesztek csak a megfertőződést követő 10–12. napon túl mutathatók ki a vérből. Több mint valószínű, hogy csak le akarták rázni a megijedt polgárt az intézmény munkatársai.

A szalvéta, amire rákenődött a furcsán rothadó banán, olyan volt, mintha alvadt vérrel kenték volna össze

A szalvéta, amire rákenődött a furcsán rothadó banán, olyan volt, mintha alvadt vérrel kenték volna össze

 

Nemzetközi pánik, kevés megnyugtatással

Hasonló esetekről amúgy az egész EU területéről cikkezett már a média, persze volt, ahol a szenzációhajhász horrorisztikus feltételezésekre hagyatkoztak. Magyarországon az elmúlt hetekben több ilyen eset volt (nemcsak banánnal, hanem naranccsal kapcsolatban is), hogy a budapesti Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (NÉBIH) nemrég kiadott erről egy hivatalos közleményt, melyben többek között ez olvasható: „Az Országos Tisztifőorvosi Hivatallal egyeztetett szakvélemény alapján az ilyen szennyezett gyümölcs nem lenne fertőzőképes. A HIV-vírus rendkívül érzékeny, az emberi testen kívül hamar elpusztul. A gyümölcsökre jellemző savas közeg is kifejezetten kedvezőtlen a vírus számára. Emellett a külföldről beszállított, tűvel megszúrt termék még az országba érkezés előtt romlásnak indulna.

Noha a „hírnek” nincs valóságalapja és hivatalos cáfolata is több felületen megjelent már, ennek ellenére időről-időre megjelenik az online médiában, blogokon, fórumokon. A NÉBIH javasolja, hogy a „szenzációs” hírek megosztása előtt az érdeklődők tájékozódjanak a hiteles szakmai oldalakon, vagy érdeklődjenek az érintett hatóságoknál, megelőzve ezzel a felesleges pánikkeltést.”

Olvasónk tehát akár meg is nyugodhat, hogy nem fertőződhetett meg a gusztustalan gyümölcstől. Más kérdés azonban, mely egyelőre nincs megválaszolva, hogy ilyen esetekben a román hatóságok, jelesül a váradi élelmiszerbiztonsági illetékesek miért nem próbálják megnyugtatni a lakosokat, ha már egyszer arra képtelenek, hogy megakadályozzák a gyanús és pánikot keltő áruk polcra kerülését?

veres 4 (TARTALEK)

Furcsa trópusi baktérium lenne?

K.-ék tehát ott álltak a horrorfilmbe illő banánnal, s az ehhez kapcsolódó aggodalmakkal, és hiába kértek tanácsot még a rendőrségtől is, senki nem állt velük szóba. Ez azért is meghökkentő, mivel az EU-ban érvényben levő élelmiszerbiztonsági szabályok nagyon szigorúan veszik azt, hogy a boltok polcaira került élelmiszereket senki ne mérgezhesse, fertőzhesse meg semmivel. Úgy látszik, azonban ez nem érdekli a hazai élelmiszerbiztonsági illetékeseket, pedig ha nem is HIV vírust tartalmazó vérről, hanem bármi másról, baktériumról, vagy a rossz tárolás miatti károsodásról van szó, akkor is kötelező kivizsgálni egy ilyen esetet. Azaz kötelező lenne.

tartalek 21

K.-ék végülis a Rogériuszi Piaccsarnok mellett működő élelmiszerbiztonsági laboratóriumhoz (Laborator Medicis) mentek, ahol végre-valahára szóba is állt velük egy laboratóriumi analízisekre szakosodott orvos. Megnézték a vérszerű trutyival töltött banánt, s az orvos úgy vélte, könnyen meglehet, hogy ez nem vért tartalmazó, kívülről bevitt folyadék, hanem meglehet, egyfajta betegsége a banánnak. K.-ék azonban elmondták, hogy az egész banánfürtöt megnézték és csak ebben az egyetlen banánban volt a gusztustattalan masszából. A banánból a laboratóriumban mintát vettek, hogy megvizsgálják, mi lehet az, ami valószínűleg alkalmatlanná teszi a gyümölcsöt az emberi fogyasztásra. Végül szombat délután kapták meg az eredményt. A laboratóriumi vizsgálatokat elvégző orvosnő hívta fel K. I.-t és közölte: a „rémbanánból” vett mintában nem találtak sem vért, sem semmilyen emberi vagy állati testnedvre utaló nyomot. Találtak viszont nagyon sok olyan baktériumot, melyek, ha elfogyasztják az ezzel fertőzött gyümölcsöt, akár komoly megbetegedést okozhatnak. A laboráns orvosnő érdeklődött is, hogy K. I. (aki evett a fertőzött gyümölcsből) jól van e, nincs-e hasmenése? Szerencsére a fiatalember értesüléseink szerint jól van, nem betegedett meg.

Más dolog belegondolni, mi történik, ha egy ilyen banán gyerek kezébe jut, aki megeszi az emberi fogyasztásra alkalmatlan gyümölcsöt és megbetegszik? Remélhetőleg az élelmiszert bevizsgáló laboratórium eredménye nyomán a váradi hatóságok is vizsgálatot indítanak majd, a városban forgalmazott déligyümölcsök kapcsán.

Szőke Mária