Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Véradással segíthetnek egy kislányon

Egy második életévében járó kislány, Miruna Vicaş kezeléséhez várnak véradókat a nagyváradi vérközpontban. A gyermek szülei az internetes közösségi oldalon tették közzé felhívásukat.

„Kedves barátaink! Életünk egyik legnagyobb megpróbáltatásán megyünk keresztül, és segítségre van szükségünk. Szeretett lányunkat, Mirunát, aki mindössze 1 éves és 10 hónapos, nemrég nagyon súlyos betegséggel, limfoblasztos leukémiával diagnosztizálták. A kezeléshez vérátömlesztésre van szüksége. Kérjük, hogy aki teheti és szándékában áll, menjen el és adjon vért Miruna nevére a nagyváradi vérközpontban (Louis Pasteur utca 30.) hétfőtől péntekig naponta 7.30–11.30 között” – szól a szülők által közzétett felhívás.

veradassal

Megjegyzendő, hogy vércsoporttól függetlenül bárki segíthet a kislányon, azáltal, hogy a véradásnál a dokumentáción megjelöli, hogy vérét Miruna Vicaş javára ajánlja fel, akit jelenleg a Gavril Curteanu Városi Kórházban kezelnek.

Vérdonorok 18–60 év közötti, egészséges személyek lehetnek, nők esetében 50–100 kg közötti, férfiak esetében pedig 58–110 kg közötti testsúllyal. 50 év felett orvosi igazolásra is szükség van arról, hogy a donor nem szenved krónikus vagy idegrendszeri betegségekben. A véradás előtt 24 órával tilos alkoholt vagy zsíros ételeket fogyasztani, javasolt viszont nagymennyiségű szénsavmentes ital fogyasztása. Várandós, illetve szoptatós anyák számára tilos a véradás, ahogy a menstruációs periódus alatt minden nőnek. Nem adhat vért továbbá az, aki az elmúlt hat hónapban műtéten esett át, tetoválást készíttetett magának, vagy az elmúlt két hétben fogászati kezelést kapott. Kötelező ugyanakkor a megfelelő higiénia.

Sz. G. T.