Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Véradásra ösztönzött a Szív menete

Szombat délután három helyszínről indultak Nagyvárad „szívébe” – a Szent László (ma Unirii) térre – mindazok, akik csatlakoztak ahhoz a véradást népszerűsítő akcióhoz, amelyet a Bihar Megyei Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőség a megyei vérközponttal és a Karl Landsteiner Transzfúziós Egyesülettel közösen szervezett.

A Szent László téren együtt énekelték a Szív Himnuszát

A Szent László téren együtt énekelték a Szív Himnuszát

Egyetemisták, tűzoltók, diákok, intézmények munkaközösségei csatlakoztak a Szív menete elnevezésű eseményhez. A főtérre a Nagyváradi Egyetemtől, a tűzoltóság székhelyétől és a Nagyvásártértől (ma December 1. park) indultak az eseményhez csatlakozók. Mi utóbbi helyszínről kísértük a térig a Mihai Eminescu Főgimnázium diákjait és a Plastor cég alkalmazottait. Eközben sikerült néhányukkal el is beszélgetnünk. Az egyik tizenkettedikes diák elmondta, hogy ő idén tavasz óta kétszer adott vért. Szerinte jó érzés az, hogy segíthet ezzel másokon. A Plastor egyik munkatársa már három éve véradó. Elmondása szerint akkor tudatosodott benne, hogy mekkora szükség van véradókra, amikor az egyik kollegájuk súlyos beteg lett, és az egész munkaközösségük összefogott érte, mindannyian elmentek vért adni, hogy segíthessenek rajta.

A Szent László téren felszólalt többek között Ligia Burta, a vérközpont igazgatója is, aki elmondta, hogy a véradás mindössze 8-10 percbe kerül, ez alatt pedig 450 ml vért lehet adni, ami életmentőnek bizonyulhat sürgős esetekben.

A helyszínen a jelenlévőknek több száz kartonlapot is szétosztottak, melyek egy-egy szívet illusztráltak. Ezt emelte mindenki egyszerre a magasba, miközben felcsendült a Szív himnusza, mely a szívverés ritmusára lett komponálva.

(sükösd)