Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Végső búcsú Halasi Erzsébettől

Alig egy héten belül második nagy színművészétől vett örök búcsút a nagyváradi Szigligeti Színház. Szombaton délelőtt a társulat jelenlegi és egykori tagjai, rokonai,  barátai, tisztelői hajtottak fejet a 73 évesen elhunyt Halasi Erzsébet ravatalánál, aki nemcsak, hogy évtizedekig szolgálta Tháliát, de még a színház épülete mellett is lakott, így mondhatni élte és lélegezte a nyüzsgést, a próbákat, az előadásokat.

vegso 1

A nagyasszony búcsúztatóját Hajdu Géza színművész olvasta fel. Mint emlékeztetett, Halasi Erzsébet szinte predesztinálva volt a színművészi pályára, hiszen édesanyja táncművész volt, kíváló és nagyrabecsült színész volt az édesapja, Halasi Gyula. Ennek megfelelően egész élete a színház bűvöletében zajlott. 1961-ben érkezett vissza a főiskoláról már jól ismert színháza színpadára, és ötven éven át nyűgözte le Nagyvárad színházkedvelő közönségét. A magyar drámairodalom és világirodalom legszebb női szerepeit játszotta végig. „Tündökölt mint Tóth Mari, emlékezetes maradt Pólikaként a Nem élhetek muzsikaszó nélkülben, melyben évekkel később Zsani nénit is eljátszhatta. Kiváló Muskátné volt a Liliomban, Miske László oldalán, de mondta az éj királynője csodálatos monológját is a Csongor és Tündében. Brillírozott a Liliomfiban, mint Erzsi a kocsmároslány, Varga Tibor László oldalán. Játszott Tabéry Géza Álomhajójában, a Döglött aktákban, a Szájhősben, az Eredeti helyszíben. Nem kerülték el a világirodalom nagy szerepei sem. Ő volt a női főszereplő, Erzsébet, a Don Carlóban, Carol az Orfeusz alászállban, Abigail a Salemi boszorkányokban, Curleyné az Egerek és emberekben, Judit Az ördög cimborájában. Megadatott neki, hogy édesapja jubileumi előadásában, Hauptmann Naplemente előtt című drámájában a főszereplő lányát, Bettinát alakítsa. Remek volt a Strindberg-játék női főszerepében, de mint Kocsma Jenny is a Koldusoperában, vagy Mae a Macska a forró bádogtetőnben. Ő maga a Szókimondó asszonysággal jubilált Farkas István rendezésében, melynek zenéjét Boross Lajos szerezte.”

vegso 2

Három évvel ezelőtt, a Jubileum című előadásban, művészi pályafutásának ötven éve előtt tisztelgett a váradi közönség. Az EMKE Poór Lili-díjával büszkélkedhetett, de 2010-ben éleműdíjban részesítette a Nemzeti Emberi Erőforrások Minisztériuma is. A váradi közönség utoljára a Mágnás Miskában láthatta a kleptomániás nagymama szerepében. Szókimondása, éleslátása miatt sokáig legendaként fog élni a társulat tagjai között, de példaértékű volt a fiatal kollégák iránti szeretete, bölcsessége, színházismerete, a közönségi iránti megbecsülése. „Tudta, hogy a közönség nélküli színház öncélú játszadozás, értelmetlen magamutogatás” – hangzott el a búcsúztatóban.

Szombati-Gille Tamás