Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Véget értek a próbavizsgák

A Bihar Megyei Tanfelügyelőség által közzétett adatok szerint országos viszonylatban a Bihar megyei iskolások meglehetősen jól teljesítettek az érettségi, illetve a nyolcadikosok országos felmérőjének próbavizsgáin, melyek nemrég értek véget.

Mint a statisztikákból kiderül, a VIII. osztályosoknak legnehezebben a matematika próba ment, amelyen a vizsgázók 64,4%-a megbukott. Tízes jegyet mindössze 26-an kaptak megyénkben. Jobban teljesítettek viszont a diákok román nyelvből és irodalomból, ahol a vizsgázó 4713 diáknak 60,69%-a átmenő jegyet kapott. Még ennél is pozitívabb a mutató az anyanyelv próbavizsgáján, ahol 987 nyolcadikos diákból 647 ért el átmenő jegyet, vagyis a magyar gyerekek 65,56%-a vizsgázott sikeresen anyanyelvből.

Archív fotó

Archív fotó

Ami a XII. osztályosok érettségi próbavizsgájának eredményeit illeti, a diákok nehezebben boldogultak az osztály profiljának megfelelő kötelező tantárggyal, amiből a vizsgázóknak közel fele megbukott, és csak 11 diák kapott tízest. A Bihar megyei végzősök viszont bravúrosan vették a román próbavizsgát, 61,18% átmenő osztályzatot ért el. A szabadon választott tantárgynál a diákok 63,4%-a ért el ötös fölötti eredményt, és 28-an kaptak tízest. Az anyanyelv vizsgán 616 vizsgázó tizenkettedikesből 460 diák, vagyis 74,68% ment át, és mindössze egyetlen tízes eredmény született.

Az iskolai ciklusok végzős osztályai mellett próbaérettségit tettek a XI. osztályosok is, a közülük a szakjuk kötelező tantárgyából 51,55% megbukott. A román kicsit jobban ment a tizenegyedikeseknek: 55,69% átment és nyolcan 10-est kaptak. Az anyanyelv vizsgán az átmenők aránya szintén meghaladta a 70 százalékot.

Mint a tanfelügyelőség közleményében tudatta, a próbavizsgák eredményeit a diákokkal és szüleikkel folytatott egyéni megbeszélések keretében értékelik majd ki, minden iskola szintjén, majd az erről készült jelentést továbbítják a tanfelügyelőségre. Azokban a tanintézményekben, ahol a rossz osztályzatok aránya nagy volt, a jelentésnek tartalmaznia kell majd egy akciótervet is arra vonatkozóan, hogy hogyan kívánnak javítani a diákok teljesítményén.

Sz. G. T.