Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Véget értek a felvételik

Lezárult a nyári felvételi időszak a Nagyváradi Egyetem tizenöt fakultásán. Az intézmény weboldalán közölt adatok értelmében 4 312 hallgató iratkozott be alapképzésre, ami azt jelenti, hogy a rendelkezésre álló 6 237 hely 69%-át töltötték be.

Jelentős túljelentkezés volt az orvosi és gyógyszerészeti karon, ahol 1465-en jelentkeztek 485 helyre. A felvételi vizsgát hétfőn tartották, az eredményeket pedig kedden függesztették ki. A legnagyobb versengés az általános orvosi szakon volt, ahol öten jelentkeztek egy helyre. Ezen a szakon 8,59 volt a legalacsonyabb átlag, amivel bejutottak. A gyógyszerészeti szakra ezzel szemben már ötös médiával is be lehetett jutni.

veget 1

Keresettnek bizonyult a Jogtudományi kar is, amelyre épp annyian iratkoztak be, ahány szabad hely volt, vagyis 190-en. Más fakultásokon viszont a rendelkezésre álló helyek felét sem töltötték be a jelentkezők. A képzőművészeti kar 162 szabad helyére például csak 79-en iratkoztak be, építészmérnökire pedig 97-en. A meghirdetett 840 helyből jócskán maradt szabad a Környezetvédelmi szakon is, ahová 327-en iratkoztak be.

Valamivel keresettebbek voltak az elektronikai-, valamint számítástechnikai mérnöki szakok, ahol a helyeknek több mint a felét elfoglalták, ellenben az energetikai mérnöki szakon viszont a ezeknek kevesebb mint húsz százalékát töltötték be. A földrajz, turisztika és sport szakon 505 helyre 270-en, a történelem és nemzetközi kapcsolatok szakon 530 helyre 138-an, a bölcsészettudományi karon 175 helyre 115-en, a tudományi karon pedig 410 helyre 202-en jelentkeztek.

Az egykor legkeresettebb karok közé tartozó gazdaságtudományi karra az idén 351-en felvételiztek, holott a meghirdetett helyek száma 970 volt. Ugyancsak keveseket vonzott a teológia szak, ahol 85 helyből mindössze 34-re iratkoztak be. A társadalomtudományi szak viszont népszerűbbnek bizonyult: a meghirdetett 585 helyből 431-et töltöttek be.

A mesteri képzésre sem volt túl nagy arányú a jelentkezés. A 15 kar által felkínált 3 596 helyből összesen 1168-ra iratkoztak be. A legkeresettebbek a gazdaságtudományi, a környezetvédelmi és a társadalomtudományi szakok voltak. Az építészmérnöki mesteri képzés esetében közelített leginkább egymáshoz a kereslet és a kínálat, hiszen 50 helyre 33-an jelentkeztek.

A felvételt nyert jelentkezőknek még egy 100 lejes véglegesítési díj befizetésével meg kell erősíteniük jelentkezésüket ahhoz, hogy ténylegesen az egyetem hallgatóivá válhassanak.  A végleges beiratkozási statisztikákat jövő héten közli az intézmény.

Sz. G. T.