Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Véget ért a szemétszállítási kálvária Mihályfalván

Érmihályfalván tanácsülések sorozata, lakossági fórumok, aláírásgyűjtések, tiltakozások kísérték azt a május végi határozatot, amely szerint Margitta a mihályfalvi szeméttelepre szállíthatja a város háztartási és ipari hulladékát, amíg ki nem írják a helyi szemétgazdálkodásra vonatkozó közbeszerzést. Ennek fejében olyan megállapodás is született, amelynek értelmében a mihályfalvi szippantó kocsik tartalma a Berettyó-parti város szennyvíztisztítójába kerülhet, mivel a helyi csatornahálózat még üzemképtelen.

veget 1

A margittai delegáció a szemétüggyel kapcsolatos mihályfalvi lakossági fórumon

Az egésznek az előzménye az volt, hogy a Mihályfalvát ellátó Bio Florisal szemétszállítási cég, amely a helyi szeméttelepet is üzemelteti, szeptember 30-ig szóló megállapodást kötött a margittai szemétgazdálkodással, mivel utóbbi város a megyeközpontba való szállítás anyagi terheit nem tudta megoldani. Erre a szerződésre kellett rábólintson a helyi döntéshozó testület.

Arról, hogy a több hónapja tartó huzavonának a néppártosok által összegyűjtött 1195 tiltakozó aláírás, vagy a Berettyó-parti város gondjainak tényleges megoldódása vetett-e véget, Pap Sándort, az EMNP helyi elnökét és önkormányzati képviselőjét, valamint Nyakó József polgármestert is megkérdeztük.

Pap Sándor nyilatkozata szerint a legtöbb probléma abból adódik, hogy az EMNP-frakciót nem tájékoztatják kellőképpen a kulcsfontosságú kérdésekről. Így esett az ominózus szemétüggyel is, mivel a májusi határozattervezet nem tartalmazta a cégek közötti megállapodást, valamint a tanácsülésen sem tájékoztatta senki a néppártot arról, hogy ez egy átmeneti állapot. „Meg vagyok róla győződve, hogy az 1195 aláírás sokat nyomott a latban, főleg a két cég közötti szerződéses határidő betartatása érdekében. Ugyanis a margittai önkormányzat nem oldotta meg a közbeszerzés ügyét, hanem továbbra is Nagyváradra szállítja a szemetet. Ez derült ki Horváth Sándornak, a Berettyó-parti város szemétgazdálkodási osztályvezetőjének beszámolójából is, aki személyesen is megjelent a pénteki mihályfalvi tanácsülésen, amelyen a döntéshozó testület visszavonta az ominózus május végi határozatot, mivelhogy az szeptember 30-ától jelentőségét veszítette.” –mondta a helyi néppárt-elnök. Pap Sándor azt is elmondta még, hogy személyesen is felrótta Horváthnak a tényt, miszerint a tavasszal a plénum előtt illett volna tájékoztatni a mihályfalvi tanácsot városuk szorult helyzetéről, nem pedig fű alatt intézni a dolgokat. Annál is inkább, mivel Pocsaly Zoltán polgármesterrel egyetemben utólag még meg is tisztelték a lakossági fórumot, ahol magyarázkodniuk kellett.

Nyakó József polgármester kérdésünkre elmondta: való igaz, hogy elmaradt a néppártos tanácsosok tájékoztatása a cégek közötti határidős szerződésről. Azonban a további fórumokon pótolták a mulasztást. Amúgy pedig mindenképpen kötelességüknek tartották a margittaiaknak való segítségnyújtást. Végül is mindkét városnak jól jön a kölcsönösség, ami nem csak hasonló esetekben merül ki. Tény, hogy a szerződés határidejét betartották, így a szeptember végi tanácsülésen véget ért a margittai szemétügy mesterségesen gerjesztett kálváriája – fogalmazott az elöljáró.

Sütő Éva