Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Véget ért a Rövid Dráma Fesztivál

A Regina Maria Színház Iosif Vulcan Társulatának Hegedűs a háztetőn című előadásával ért véget vasárnap este Nagyváradon a 19. Rövid Dráma Fesztivál. A produkciót, melyet immár három éve folyamatosan teltház előtt játszik a váradi román társulat, ezúttal is népes közönség fogadta. Az előadás előtt egy rövid gálaműsor keretében kiosztották a fesztiválon versenyre bocsátott díjakat is. A jelöltek névsorát és a nyerteseket Daniel Vulcu, a Regina Maria Színház igazgatója, illetve Fodor Zénó zsűrielnök olvasta föl.

A szakmai zsűri tagjai a következők voltak: Florica Ichim színikritikus, a Teatru Azi folyóirat főszerkesztője, Ioana Moldovan színikritikus, a Bukaresti Színházi- és Fílmművészeti Egyetem tanársegédje, Fodor Zénó teatrológus, valamint Doru Mareş közíró.

A legjobb színésznőnek járó díjat Lőrincz Rita, a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház színművésze kapta meg Elzbieta Chowaniec Gardénia című drámájában nyújtott alakításáért. A legjobb színésznek járó díjat Anton Taufnak ítélték oda William Luce Barrymore című darabjában játszott címszerepéért.

A legjobb látványtervért járó díjat Alina Herescu nyerte el Mark Ravenhill A vágás című színdarabjának látványtervéért, melyet az aradi Klasszikus Színház művészei vittek színpadra a nagyváradi Richard Balint közreműködésével. A seregszemle legjobb rendezőjének Tompa Gábort (Kolozsvári Állami Magyar Színház) választották a Leonida Gem Session című produkcióért. A legjobb előadásnak a Domnu Swedenborg vrea să viseze című előadást választották Mihai Măniuţiu rendezésében, míg a zsűri különdíját a váradi Iosif Vulcan Társulat Cei ce nu uită című stúdióelőadása nyerte el.

Szombati-Gille Tamás

 

Képek

1– Jelenet a Hegedűs a háztetőn című előadásból

2- A legjobb színésznőnek járó díjat elnyerő Lőrincz Rita a Gardénia harmadik asszonyának szerepében

3- Jelenet a kolozsvári magyar színház Leonida Gem Session című produkciójából  Fotó: Mălina Suplăcan