Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Véget ért a IX. Nagyváradi Könyvmaraton

Csütörtökön és pénteken a Darvas-házban, szombaton és vasárnap a Szigligeti Stúdióban várták az érdeklődőket a könyvmaraton eseményeire.

Csütörtökön este Angela Lupşea, a Bihar Megyei Műemlékvédő Alapítvány elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd Simon Judit szerkesztő, a Holnap Kulturális Egyesület elnöke a kiadásukban megjelent könyvekről beszélt. Az Europrint Kiadó könyvújdonságait ez alkalommal Derzsi Judit mutatta be, Szűcs László, a Várad főszerkesztője pedig a már megjelent és készülő köteteket ismertette. A Könyvbazárt követően az Élő Várad Mozgalom és a Fiatal Írók Szövetsége (FISZ) harmadik Gyújtópont-beszélgetését tartották meg. Tasnádi-Sáhy Péter, a Várad irodalmi rovatának szerkesztője Korpa Tamással, a FISZ elnökével és Élő Várados Ozsváth Zsuzsával beszélgetett, több érdekes témát is érintettek. Az est felolvasásokkal zárult, a Várad decemberi számában megjelenő, Ady Endréhez kötődő írásokból olvastak fel a jelenlévők.

veget 1

veget 3

Pénteken Varga Melinda költő, az Irodalmi Jelen vers- és interjú rovatának szerkesztője olvasott fel Sem a férfiban, sem a tájban című verseskötetéből. Akkor még nem tudta, hogy szombaton meglepetésben részesül, ő vehette át ugyanis az idei Kinde Annamária-díjat.

veget 2

A felolvasást Parti Nagy Lajos estje követte. A közismert író, költő tíz év után tért vissza Nagyváradra, vele Kőrössi P. József beszélgetett, Réz Pál és Parti Nagy Lajos Bokáig pezsgőben című hangos memoárjából Hajdu Géza színművész olvasott fel részletet.

veget 4

Szombaton délelőtt a Benkő J. Zoltán könyvborító-terveiből összeállított kiállítás megnyitásával folytatódott  a könyvmaraton, délután pedig elsőként Demeter Zsuzsa: Szandra May a hóhullásban című, Kinde Annamária költészetétől szóló monográfiáját mutatták be Gálfalvi Ágnes, Simon Judit és Demény Péter közreműködésével, Firtos Edit és Kovács Enikő színművész Kinde Annamária utolsó kötetéből olvasott fel, Traian Ştef pedig az általa románra fordított versekből olvasott fel.

Ezt követően Szűcs László  beszélgetett Márton Evelin íróval, aki készülő könyvének egy, a Várad szeptemberi számában megjelent részletét is felolvasta. Benedek Szabolcs: A fiumei cápa című regényéről Szilágyi Aladár és Szűcs László beszélgetett a szerzővel, a könyvből részletet Balogh Attila színművész olvasott fel.

Az est végén Kinde Anna adta át Varga Melindának a Kinde Annamária-díjat, majd a Baby Elvis együttes koncertjével zárult a program.

Vasárnap, Demény Péter Vadkanragyogás című kötetét mutatták be, majd A Miskolci Nemzeti Színház Demény Péter verseiből szerkesztett, Lélekcsönd című előadásával zárult az idei könyvmaraton, Salat Lehel színművész és Márkos Albert csellóművész közreműködésével.

Fried Noémi Lujza