Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Véget ért a faültetés hónapja

Élesden, Nagyváradon, Kisszedresen és Tenkén is széleskörű faültetési akciókat szervezett a Bihar Megyei Erdészeti Igazgatóság számos tanintézmény és gyermek bevonásával a Faültetés hónapja elnevezésű kampány keretében, amely március 15. és április 15. között zajlott. Az egyes faültetéseken 25–120 kisiskolás és gimnazista vett részt – tudatták az illetékesek.

veget ert a faultetes

Az év legnagyobb faültetési akciója március 31-én zajlott Köröskisjenőn, ahol a helyi önkormányzat engedélyével illetve az erdészeti igazgatóság szakembereinek felügyelete alatt 5000 facsemetét (tölgyet, juhart és cseresznyefát) ültettek el egy hektáron a nagyszalontai Inteva Products Kft. önkéntesei.

A faültetés hónapjából kivették részüket a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai is, akik – ahogy arról már korábban is beszámoltunk – Böcskei László megyéspüspök vezetésével, valamint pedagógusok, szülők és a püspökség munkatársainak segítségével 4000 facsemetét ültettek el a biharsályi erdőben.

A faültetési akciókkal párhuzamosan a Romsilva képviselői azt is bejelentették, hogy az idei évre előirányzott erdő-regenerációs tervnek mintegy 99%-át teljesítették is. Vagyis a tervezett 278 hektárból 276-ot sikerült regenerálni. Ebből 240 hektárnyi terület természetes úton regenerálódott, további 36 hektár pedig erdőültetések révén. „Mindössze néhány hektárnyi hegyi terület vár még beültetésre, ahová ez idáig a kedvezőtlen időjárási feltételek miatt nem tudtunk eljutni. Becsléseink szerint tavasz végére körülbelül négy hektárral túl is lépjük majd az előirányzott mennyiséget” – nyilatkozta Adrian Jurcău, a Bihar Megyei Erdészeti Igazgatóság vezetője.

Sz. G. T.