Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Vége lesz az ingyen parkolásnak

Bizonyára senkit nem ér meglepetésként, hogy a nagyváradi önkormányzat vezetősége nem nyugodott bele abba, hogy a megyei kormánybiztosi hivatal kezdeményezésére eltörölt parkolási díjakat ne vezessék be ismét a megyeszékhelyen. Erről tartott tegnap sajtótájékoztatót Ilie Bolojan (képünkön) váradi polgármester.

vege lesz 1

Elmondta, hogy a városi tanács a hétfőre tervezett tanácsülésen fogja napirendre tűzni (s előreláthatóan meg is szavazni) azokat az érvényes, a KRESZ-ben is megtalálható rendeleteket, melyek révén ismét büntetni lehet a tilosban parkolókat, illetve azokat, akik kijelölt parkolóhelyen állították le autóikat, de nincs se parkolási bérletük, se parkolási jegyet nem váltottak. A prefektúra azt a rendeletet vétózta meg, mely alapján az önkormányzat által működtetet helyi rendőrség intézkedett és bírságolt a parkolási szabálytalanságok miatt, a KRESZ által meghatározott közlekedési előírásokat azonban senki nem támadhatja majd meg. Eddig a parkolójegy hiánya miatt 45 lejes bírságot kellett 48 órán belül kifizetniük a szabálysértőknek.

A várhatóan augusztus 1-jétől bevezetendő új parkolási szabályzat szerint a kijelölt parkolókban parkoló cédulát nem váltott autósok 150 lejes bírságot kapnak, és amennyiben ezt 48 órán belül befizetik a büntetés összege a felére csökken. Abban az esetben, ha az autós tilosban parkol, a kocsiját elszállítják, és ezért a KRESZ szabályai szerint büntetőpontokat kap majd, 270 lejes pénzbírságot, és ki kell fizetnie a kocsi elszállításának díját, azaz 300 lejt is.

Pénteken 10 órától ebben a témáéban a városháza nagytermében közvitát tartanak. Bolojan kihangsúlyozta, az önkormányzat folytatni fogja azt, amit elkezdett a civilizált parkolási körülmények biztosításáért Nagyváradon, ebbe pedig nemcsak az új parkolóhelyek kialakítása, hanem a parkolási kultúra, a törvények betartása is benne foglaltatik.

Sz. M.