Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Vegán menüt kínálnak

Az egészségmegőrzés égisze alatt ezentúl vegán és nyers-vegán (raw) ételkülönlegességekkel várja vendégeit a nagyváradi Maxim szálloda vendéglője. Az új menüt (melyben állati eredetű alapanyagoktól mentes, nem hőkezelt ételek szerepelnek) pénteken este, egy rendhagyó gálaest keretében mutatták be. A mintegy száz fős közönséget Ioan Ţucudean-Şuşman, a Maxim hotel igazgatója köszöntötte. Mint elmondta, az egészséges opciókat gondos tervezést követően, a lánya sugallatára vezették be. Ez által a Maxim szálloda Nagyvárad első olyan vendéglátóipari-egységévé vált, ahol teljes nyers/vegán menüt, vagyis előételeket, leveseket, főételeket, desszerteket és smootie-kat is kínálnak.

vegan 1

Azt bizonyítandó, hogy az új menüvel nem csupán a világméretű trendet kívánják követni, hanem ténylegesen a vendégek egészségét tartják szem előtt, az étterem vezetősége egy sor szakembert is meghívott a pénteki gálára, akik közül elsőként Mihaela Popovici diabetológus szólalt fel. Mint elmondta, magánpraxisában nap mint nap a helytelen táplálkozás következményeivel találkozik. Az ételeket természetes formájukban, minél kevésbé feldolgozva kellene fogyasztani ahhoz, hogy a szervezet megfelelő tápanyagokhoz jusson, ezért ideális az egészségmegőrzésben a nyers-vegán diéta, ahol a növényeket nem teszik ki 40 foknál magasabb hőhatásnak, így azok megőrzik vitamintartalmukat és tápértéküket.

Ioan Ţucudean-Şuşman

Ioan Ţucudean-Şuşman

 

Betegség-menedzsment

Az est második felszólalójaként Elisabeth Helen amerikai nutricionista és életstílus-tréner arról beszélt, hogy a nőknek, mint családanyáknak, kiemelt felelősségük van abban, hogy a gyermekek egészségesen nőjenek fel, úgy a táplálkozás és testedzés, mint a szellemi fejlődés szempontjából. „Nekünk az Egyesült Államokban nincs egészségügyi rendszerünk, csupán betegség-menedzsmenti rendszerünk van. A kormány nem akarja, hogy a betegek meggyógyuljanak. Az érdekeiknek az felel meg, ha mindenki beteg marad: elmegy az orvoshoz, fizeti a biztosítást és gyógyszereket vásárol – és ezt a ciklust lehetőleg minél gyakrabban megismétli. Szerencsére egyre többen vannak, akik ki akarnak kerülni ebből a mókuskerékből és jobban odafigyelnek az étrendjükre” – fogalmazott.

Ezt követően Aniela Platona onkológus értekezett az étrend szerepéről a daganatos betegségek megelőzésében és kezelésében, majd Coznici Renáta jógaoktató beszélt a táplálék, a test és a szellem egyensúlyáról. „A civilizált embernek az a baja, hogy a természetes éhség kielégítéséből egy túlstimulált élvezetet kreált, amely rányomja a bélyegét az egész életére” – fogalmazott.

vegan 3

Kóstoló szépséghibával

A gálaest a nyers-vegán ételek kóstolójával zárult. A svédasztalon hummusz, cukkinitekercsek, magvas saláták, nyers-vegán pizza, quinoa-pudding, falafel-golyók, avokádópaszta és számos egyéb finomság sorakozott. A főételek és hidegtálak kóstolója után a konyhai személyzet finomabbnál finomabb desszertekkel kényeztette el a jelenlevőket. A kókuszos és csokoládés golyókon, valamint a tőzegáfonyás tortán át a Bounty-szeletekig sok ínyencséget meg lehetett kóstolni.

A jószándékú kezdeményezés egyetlen szépséghibája az volt, hogy az étlap tanúsága és a szakácsnő vallomása szerint, bizonyos édességek mézet is tartalmaztak, ez pedig (állati eredetű révén) nem felel meg sem a vegán táplálkozásnak, sem pedig a nagyböjti előírásoknak. Ezt a helyszínen többen is szóvá tették a szakácsnőnek, olyan édesítőszereket ajánlva figyelmébe egészséges alternatívaként, mint a juharszirup, vagy az agavé-nektár.

Az apró bakit leszámítva, a Maxim hotel kezdeményezése igazán dicséretes és bölcs előrelátásról árulkodik, a tudatos táplálkozás ugyanis egyre inkább nélkülözhetetlenné válik a modern társadalomban.

Sz. G. T.