Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Védik a természetet

Az idén április-június időszakban a Bihor–Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítvány, a nagyváradi 34-es számú Hosszú Programos Óvodával és Természetvédelmi Egyetemmel közösen valósítják meg a „Megtanuljuk védni a természetet” című pályázatot.

vedik 1

A pályázat célja a figyelemfelkeltés a természetvédelem fontosságára a gyermekek ökológiai oktatása által és az óvoda zöld területének átalakítása.

A pályázat első tevékenysége, melynek címe „A kis kertész” április 11.–június 12. közötti időszakban zajlik. Az óvoda udvarára virágládákat helyeztünk el, amelybe paprika, káposzta, karfiol, paradicsom, saláta, retek, stb. zöldségmagvakat vetettünk el a gyermekek segítségével. A tevékenységet dr. Timofte Adrian egyetemi tanár vezette és a pedagógusok felügyelték: Borz Cornelia igazgatónő, Nicolae Tamara, Samuil Ioana, Lup Mihaela, Pupoies Maria, Dumiter Violeta, Kun Orsolya, Molnar Elisabeta és Simut Angela óvónők. A vetemények gondozását napi szinten a gyermekek végzik a pedagógusok felügyeletével.

A projekt keretében április 22-én, a Föld Napja alkalmából szemétszedési akciót valósítottak meg a Sebes-Körös partján illetve május 5–10. közötti időszakban madárházakat készítettek az egyetemisták, amelyeket az óvódások lefestettek az óvónők felügyelete alatt a Madarak és Fák Napja alkalmából. Ezeket a madárházakat a Petőfi Sándor Parkba fogjuk kihelyezni.

Május 11-én került sor az óvoda zöldövezetének átalakítására, amely eredetileg május 5-re volt tervezve, de a kedvezőtlen időjárás miatt szükséges volt elhalasztani. A munkálatokat dr. Ruben Budău és dr. Timofte Adrian egyetemi tanárok vezették, az egyetemisták segítségével és az óvodások közreműködésével. A támogató által elfogadott térrendezési terv alapján 41 csemetét ültettünk: 12 ciprusfát, 2 juharfát, 26 tuját és egy fehér eperfát.

A pályázat támogatója Polgár-Társ Alapítvány és a MOL Románia, a Városi Zöldövezet Program keretében. A projekt összértéke 8799 lej, amelyből 6999 lej a vissza nem téritendő támogatás értéke és 1800 lej a saját hozzájárulás.

(közlemény)