Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Vasárnap ismét választhatunk

December 11-én, vasárnap parlamenti választásokat tartanak Romániában. Köztudott, a magyar közösség képviseletéért most csak az RMDSZ és az MPP alkotta szövetség indul, az EMNP nem vesz részt a választáson.

Nem áll szándékunkban megmondani, ki miképp cselekedjen, kire szavazzon, bár sokan kérnek tőlünk tanácsot, iránymutatást, állásfoglalást. Meggyőződésünk, hogy a felelős újságírók nem kampányolhatnak senki ellen vagy mellett, arra ott vannak a pártok és a politikusok. Kötelességünk azonban figyelni a fejleményeket és most, alig negyvennyolc órával a választás előtt rávilágítani egy-két fontos tényezőre.

Vannak, akik már eldöntötték, hogy elmennek szavazni és azt is tudják, kit támogatnak voksukkal. Ám olyanok is vannak bőven, akik távolmaradással büntetik a politikai osztályt. Mérlegelni kell, hogy a személyes vagy közösségi kudarc, a múlt eredménytelensége elég-e ahhoz, hogy a jövőnkről is lemondjunk, abban az értelemben, hogy mások döntsenek helyettünk, azok, akik elmennek és szavazatukkal kifejezik politikai opciójukat. Olyat is hallottunk, hogy lesznek, akik elmennek ugyan szavazni, de érvénytelenítik szavazólapjukat, mert az RMDSZ-re „nem akarnak” szavazni, más magyar jelöltre vagy román pártra meg „nem tudnak”. Ezt is megérthetjük, ha ők is megértik: így direkt módon a magyar képviselet ellen dolgoznak, ugyanis velük nő a választási részvételi arány, de nem nő a magyar jelöltek támogatása, ami értelemszerűen a román pártoknak kedvez.

Az RMDSZ-nek és a vele társult MPP-nek most az a legfőbb célja, hogy elérjék a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt. Ebben segítette őket a teljes magyar kormány is, Orbán Viktortól kezdve Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesen át Kövér László házelnökig.

Attól nyilván nem kell tartania a magyarságnak, hogy az RMDSZ „kiesik” a parlamentből, mert az alternatív bejutás lehetősége megmenti, attól azonban lehet tartani, hogy a szövetség ereje meggyengül, ezzel tárgyalási pozíciója és politikai súlya is csökken, ami értelemszerűen nem jó a magyarságnak.

A demokratikus választások rendszeréért sokan küzdöttek 1989 decemberében, azért, hogy megadasson a választás és a választhatóság joga. Most élhetünk vele, ki-ki lelkiismerete szerint.

Borsi Balázs