Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Vásári forgatag volt a Rhédeyben

Immár 22. alkalommal szervezte meg Nagyváradon a romániai népi mesterek vásárát a Körösvidéki Múzeum. Az igen népszerű eseménynek a hétvégén három napon át a Rhédey-kert adott otthont, és aki kilátogatott, nemcsak az ország minden szegletéből érkezett közel 150 mester csodálatos portékáiból vásárolhatott, hanem román és magyar népzenei előadásokat, néptáncokat is láthatott a szabadtéri színpadon.

vasari 1

A vásárra annak második napján, szombaton látogattunk ki a Rhédey-kertbe. Aznap délután sajnos nem volt kegyes az időjárás, egyik percről a másikra beborult az ég, és hatalmas eső zúdult az árusok és vásárlók nyakába. Ám sokuknak még ez sem szegte kedvét, csak néhány olyan portékát mentettek el a népi mesterek, melyeknek ártott volna az eső: Emiatt a hangszerkészítőt már nem tudtuk lencsevégre kapni, viszont a kerámiaedényeket és a fából, csontból faragott tárgyakat, ikonokat, üvegtárgyakat, népviseleteket, ékszereket a rossz idő ellenére is megcsodálhattuk. Miközben az agyagedények esővízzel kezdtek megtelni, az egyik, üvegtárgyakat készítő mester alkalmi kis műhelyében folytatta látványos tevékenységét: felvételünkön a fénykardra emlékeztető tűzcsóvában hajlítgatta, formálta újabb törékeny portékáját. Szilveszter Ferenc csontfaragó mester standjánál is sokan megálltak nézelődni, vásárolni. A székelyudvarhelyi férfi elmondása szerint már közel két évtizede rendszeres vendége ennek a rendezvénynek, és különféle csontokból – marhalábszárból, őzbak- és szarvasagancsból, szürkemarhaszarvból – ötletes használati tárgyakat készít. Például sótartót, írószereket, medálokat, kulcstartókat, kürtöket stb. Ezeket különféle faragott motívumokkal díszíti, sőt, némelyik tárgyat még vaddisznószőrrel is ékesíti.

vasari 2

A kínálat tehát igen változatos volt, sőt, hasonlóan más alkalmakhoz, a szervezők magyarországi, szerbiai és kameruni mestereket is meghívtak, de a fogyatékkal élő gyermekek és felnőttek által készített kézimunkák is megvásárolhatók voltak.

vasari 3

A kulináris élvezetek hívei sem maradtak éhen, hiszen a lacikonyháknál roston sült húsokat, grillezett csórékolbászt, zsiványpecsenyét és még sok finomságot lehetett kapni, akinek pedig még maradt rávalója, az hideg, csapolt sörrel is leöblíthette az ízletes eledelt, az édesszájúak pedig különféle ízesítésű kürtöskalácsokat kóstolhattak meg.

Sükösd T. Krisztina

vasari 6