Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Várják a tanulókat a szakiskolában

A textilműhely designerei  Fotó: Csikos Rolland

A textilműhely designerei
Fotó: Csikos Rolland

Tegnap délelőtt a Traian Vuia Szakközépiskola műhelytermeiben jártunk Huszár István alpolgármesterrel, ahol Bíró Ildikó, a volt Andrei Şaguna Műszaki Szakközépiskola aligazgatónője vezetett körbe minket. Az Iskola Másképp hetének nyílt napjai zajlanak éppen, ezért a látogatásra érkező osztályok (tegnapig több mint 450 diák, Nagyvárad tizenöt iskolájából) egymást váltják a különböző termekben.

A tanárok körbevezetik az érkező gyerekeket az asztalosműhelyben

A tanárok körbevezetik az érkező gyerekeket az asztalosműhelyben

Az Andrei Şaguna Műszaki Kollégium a 2016–2017-es tanévtől egyesül a Traian Vuia Műszaki Kollégiummal, ezért az induló három szakiskolai osztály közül egyedül a fodrászokat képező tartja meg eddigi létszámát (28), míg az autó- és villanyszerelőket képező két osztály létszámban a felére csökken (14). „Az egyesülés azonban nem jelent lényegi strukturális változtatásokat, a magyar szekciót nem költöztetik el, azaz jóformán minden marad a régiben. A tanuláshoz szükséges nyersanyagot a helyi tanács biztosítja, fontos, hogy a gyerekek tanuljanak, alkossanak. Az iskola asztalosműhelyében előadott padokat például nagyváradi iskolák fogják megkapni” – mondta az alpolgármester. „A nyílt napok alatt, melyek ma érnek véget, lehetőséget adunk a  továbbtanulás előtt álló diákoknak, hogy ellátogassanak nem csak hozzánk, hanem az Eurobusiness Ipari Parkba is, ahol megismerkedhetnek a munkát adó vállalatokkal”- magyarázta az aligazgatónő.

Hajszobrászat a fodrászstúdióban

Hajszobrászat a fodrászstúdióban

Szépen felszerelt épületek termeiben jártunk, amelyekben az osztályok profiljainak megfelelően műszaki laboratóriumot, asztalos-és textilműhelyt, esztétikalaboratóriumot, a vendéglátásban tanulók számára pedig konyhát láttunk. Újdonságnak számít ugyanakkor, hogy egy magyar nyelvű posztliceális stylist-képzés is beindul az új tanévben mindazok számára, akik korhatártól függetlenül, érettségi diploma nélkül szeretnének ezen a területen tanulni.

Fánk és aprósütemény készül a konyhában

Fánk és aprósütemény készül a konyhában

Az iskola szállást és étkeztetést is biztosít bentlakásában és saját étkezdéjében, valamint diákjai állami szakiskolai és az Eurobusiness jóvoltából egy második ösztöndíjban is részesülnek. A tanintézmény vezetői nagy szeretettel várják a jelentkezőket. Érdeklődni a 0259/436-039-es telefonszámon lehet.

Szamos Mariann