Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Várják a beiratkozókat a Művészeti Líceumba

Első, ötödik és kilencedik, magyar tannyelvű osztályba egyaránt várják a beiratkozókat a nagyváradi Művészeti Líceumba, hangzott el tegnap Rácz Eliza, az iskola aligazgatója és Biró Rozália RMDSZ-es képviselő sajtótájékoztatóján.

Biró Rozália és Rácz Eliza

Biró Rozália és Rácz Eliza

 

A 2017/18-a tanévben egy külsős első osztály, egy belsős ötödik osztály (25 hely, zene és képzőművészet) és két kilencedik osztály indulhat el, 28-28 hellyel zene és képzőművészet szakon. Az ötödik osztályba beiratkozóknak nem szükséges a hangszeres előképzés, szögezte le az aligazgató, a diákok elkezdhetik az iskolában a hangszertanulást. Bármelyik főhangszert választják is, mellékhangszerként heti 30 percben zongorázni is tanulhatnak majd. A főhangszerek között újdonság a hárfa, választható gitár, mélyhegedű, cselló, nagybőgő, fuvola, oboa, klarinét, szaxofon, kürt, trombon és trombita. A képzőművészet szakon rajzot, festészetet, mintázást és művészettörténetet tanulhatnak.

Az I. és V. osztályokba folyamatos a beiratkozás, a IX. osztályokba május 22-23-án lehet beiratkozni, a gyakorlati próbák május 24–27. között lesznek. Kilencedikben zene szakon klasszikus éneket, azaz kántót és népzenét tanulhatnak a diákok, a képzőművészet szakon pedig grafika, festészet, kerámia, divattervezés, textil- és mintatervezés tanulható. Rácz Eliza felhívta a figyelmet arra, hogy az elméleti oktatás is színvonalas, több tantárgyversenyen értek el diákjaik első, második és harmadik helyet, Biró Rozália pedig arra is kitért, hogy a vidéki diákok az Ady Endre Elméleti Líceum internátusát és a Szent László-bentlakást is igénybe vehetik.

A beiratkozókat az iskola titkárságán is várják, de Rácz Elizához is fordulhatnak a 0742/624-497-es telefonszámon naponta 15–17 óra között.

Az iskolai diákjai egyébként szervesen részt vesznek a város kulturális életében, koncerteken, divatbemutatókon, kiállításokon mutatják be tudásokat. A kerámia szakos diákok alkotásaiból legközelebb május 16-án 17.30 órától nyílik kiállítás a nagyváradi Darvas–La Roche házban, a tárlatnyitón Jakobovits Márta Ferenczy Noémi-díjas keramikus mond majd beszédet.

F. N. L.