Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Varga Vilmosra emlékeztek a színházi világnapon

Az idei színházi világnap keretében tematikus kiállítással és videó-összeállítással emlékeztek a nagyváradi magyar színjátszás egyik legemblematikusabb férfialakjára, Varga Vilmosra hétfőn a Szigligeti Színházban, ahol közel három évtizedig szolgálta Tháliát és a közönséget. Személyes tárgyak, színházi relikviák, illetve barátok és egykori pályatársak visszaemlékezései révén egy olyan művészi életút elevenedett meg a váradi publikum előtt, amely nemcsak a színészi pálya létesszenciáját, hanem az anyanyelvápolás, a külhoni magyarság megmaradásának létkérdéseit is felölelte.

varga 1

A megemlékezés első mozzanata Az erdélyi színjátszás doyenje című kiállítás megnyitója volt. „Még kilenc hónap sem telt el azóta, hogy az égi pódium felé vette útját Nagyvárad és Erdély kimagasló tehetségű színművésze, Varga Vilmos. Azóta több alkalommal is emlékeztünk alakjára (…) E kiállítás keretében a tárlókban elevenedik fel, ha csak néhány tárgy segítségével is, egy nagy ívű színészi-rendezői-előadóművészi pálya egy-egy állomása” – mondta el bevezetőjében Biró Árpád Levente, a váradi színház Szigligeti Társulatának kommunikációs felelőse.

varga vilmosra 2

Ennek megfelelően a páholyfolyosói üvegtárlókban olyan kiállítási tárgyak sorakoztak, mint Az ember tragédiájának 1974-es, nagy sikerét megörökítő Weiss István-féle fénykép, Paulovics László több grafikája, Varga Vilmos által megálmodott Madách-előadás plakátja, melyet ő maga tervezett – ekkor már a Kiss Stúdió Színház számára –, valamint Varga Vilmos előadásait rögzítő CD-k, DVD-k és önéletrajzi kiadványok. A kiállításban ugyanakkor helyet kaptak azok a jeles díjak és kitűntetések, amelyeket Erdély első és leghosszabb életű magyar magánszínházának, a Kiss Stúdió Színháznak alapító tagjaként és művészeként nyert el, köztük a Magyar Örökség-dij, az EMKE gróf Bánffy Miklós-díja, a Bolyai János alakításért kapott Kárpát-medencei fesztivál díja, valamint a Cornelius-díj. A tárlat ugyanakkor tartalmazott néhány olyan személyes tárgyat is, amelyek Varga Vilmos sajátos egyéniségét, fanyar humorát idézték.

A tárlatnyitót követően a páholyelőcsarnokban bemutatták a Veletek maradok mindörökre című emlékestről már ismert videó-összeállítást, amely Varga Vilmos számos nagy alakításából, illetve televíziós interjúiból tevődött össze. A filmvetítést a művész pályatársai szavalatokkal, megemlékező beszédekkel, Varga Vilmosról szóló anekdotákkal egészítették ki. Közreműködött Kiss Törék Ildikó, F. Márton Erzsébet, Dobos Imre, Meleg Vilmos, illetve Veres Kovács Attila református lelkipásztor.

Sz. G. T.