Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Várasfenesen táboroztak a cserkészek

A Bihar Megyei Cserkész Ifjúsági Szövetség (BICSISZ) idén már ötödik alkalommal szervezte meg nyári táborát, több mint kétszáz résztvevővel, akik a megye különböző településeiről érkeztek (Érkörtvélyes, Érmihályfalva, Érsemjén, Szalacs, Ottomány, Margitta, Kiskereki, Érkeserű, Szentjobb, Hegyközcsatár, Köröstárkány és Belényesújlak). A július 1–5. között lezajlott rendezvényt a Bihar Megyei Tanács támogatta, a helyszínt pedig a várasfenesi önkormányzat biztosította.

Varasfenesen taboroztak a cserkeszek 50 BB (2) 

Idén a várasfenesi helyszín adta a tábor tematikáját, hiszen a tábor nem messze a IV. Béláról elnevezett vár romjaitól épült fel. Béla király idejében, az 1200-as években, amikor Európát és hazánkat is dúlták a tatárok, védeni kell a hont, így a tábor a „Honvédő” cserkésztábor nevet kapta. A résztvevő cserkészcsapatok hét csoportra (nemzetségre) lettek felosztva, melyeknek élére egy-egy cserkészparancsnokot (főnemest) neveztek ki.

Az első nap a tábor felépítésével kezdődött, ahol még a legkisebb cserkészek is maguk kellett a sátraikat felállítaniuk. A hivatalos megnyitó Borsi Imre Lóránt BICSISZ-elnök köszöntőjével kezdődött, majd Halász Ferenc, Várasfenes alpolgármestere mint házigazda üdvözölte a cserkészeket. Ezután ismertették a tábori rendet, melynek értelmében egyebek mellett minden nap reggeli imával és tornával kezdődött, majd ugyancsak imával zárult a nap.

Varasfenesen taboroztak a cserkeszek 50 BB (3)

Második nap a Bihar Megyei Hegyimentő Szolgálat képviseletében Pintér István igazgató és Nagy Iván hegyimentő látogatott ki a cserkésztáborba, akik elméleti oktatást és gyakorlati bemutatót is tartottak arról, hogy mire kell felkészülni egy hegyi kirándulás alkalmával, valamint ha netán balesett történne, akkor hogyan kell eljárni. Ugyanezen a napon öt helyszínen, forgószínpados előadásokat hallhattak meg a cserkészek a különböző hagyományos mesterségekről.

A harmadik nap délelőttjén a vezetők egy portyát szerveztek a Bélavárhoz, majd délután a várasfenesi tájházat látogatták meg, ahol Juli mama (kérte, így szólítsák) fogadta és mutatta be a falumúzeumot a népes seregnek.

Negyedik nap a különböző vetélkedőké volt a főszerep, amelyeken a tábor hét nemzetsége mérhette össze erejét elméleti, sport- és ügyességi játékok szintjén.

Varasfenesen taboroztak a cserkeszek 50 BB (4)

Az ötödik és egyben záró napra aktivitásként már csak a váltófutás és a szemétgyűjtés maradt, amiért szintén pontokat gyűjthettek a versenyzők. A tábor Borsi Imre Lóránt ünnepi beszédével zárult, melynek keretében mindenkinek megköszönte a részvételt, külön kiemelve a jelenlevő Horváth Béla alelnök, Bodnár Petra, Munkácsi Zsombor, Széles Csilla, Gliga Judit, Seres Roland, Somogyi Imre, Gálik Gyula, Egyed Csaba, Balog Emőke cserkészparancsnokok és a táborban részvevő szülők munkáját, valamint Molnár József szentjobbi polgármester süteményadományát.

Utolsó mozzanatként a vetélkedők végeredményének kihirdetése következett, melynek nyertese a Barsa nemzetség lett, vagyis a Köröstárkány és Belényesújlak alkotta csapat, így idén a belényesi medencébe került a BICSISZ vándorkupa, amit egy évig kell őrizzenek, a következő nyári szövetségi cserkésztáborig.