Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Váradra látogattak a Debreceni Karitatív Testület tagjai

Szociális téren dolgozó Hajdú-Bihar megyei civil szervezetek képviselői látogattak el szerdán Nagyváradra, hogy kapcsolatot teremtsenek, és közös, határon átívelő programlehetőségeket dolgozzanak ki a hasonló profilú Bihar megyei civil szervezetekkel.

varadra latogattak

A sokszínű küldöttség a délelőtt folyamán a Caritas Catolica székhelyén találkozott. A résztvevők a rövid ismerkedést követően kisebb csoportokra oszlottak, és mindenki a maga érdeklődési, illetve tevékenységi körének megfelelő intézménybe látogatott el, hogy tapasztalatcserét és megbeszélést folytasson a helyi szakemberekkel. A Debreceni Karitatív Testület és a Partium Alapítvány közös szervezésében létrejött találkozónak a kölcsönös megismerkedésen kívül nem titkolt célja volt az is, hogy a szervezetek képviselői közös pályázati lehetőségeket keressenek.

„A vendégek a hozzájuk hasonló területeken dolgozó intézményeket látogatták meg. Ez tulajdonképpen egy tematikus dokumentációs napnak tekinthető, melynek keretében a délután folyamán Cseke Attila és Szabó Ödön képviselőkkel, a Partium Alapítvány két vezetőségi tagjával is találkoznak, hogy arról beszéljenek, a személyes kapcsolatok mellett hogyan lehet ezt az együttműködést politikai úton is elősegíteni” – nyilatkozta dr. Földes Béla szervező, a Partium Alapítvány elnöke, a nagyváradi Caritas alapító tagja.

„Fontos, hogy ebben az együttműködésben azt lássuk meg, hogy az összefogásból mindig összetartás és összetartozás lesz. Ha pedig széthúzunk, akkor még azt a ritka hálót is szétszakíthatjuk, amink van, főként Kelet-Magyarországon. Hiszem, hogy ennek az összefogásnak jövője van. Azért jöttünk el Váradra is, hogy az együttműködés lehetőségeit keressük. Ez egy nagyon hosszú út lesz, amelyen megtettük az első lépést ez által a találkozó által” – nyilatkozta Balogh Barnabás, a Karitatív Testület elnöke.

A találkozón anyaországi részről képviseltette magát többek közt a Magyar Vöröskereszt, a Forrás Lelki Segítők Egyesülete, a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány, a debreceni önkormányzat Család- és Gyermekvédelmi Központja, a Szent Anna Nappali Caritas Központ, a Debreceni Zsidó Hitközség Nőegylete, a Migration Aid, a debreceni Idősek Háza, a Refomix Nonprofit Kft., valamint helyi részről a Nagyváradi Önkormányzat, a Caritas Catolica, a szentjobbi Szent István Szociális Központ, a Partium Alapítvány és az RMDSZ városi szervezete.

A résztvevők Huszár István önkormányzati képviselő, valamint Pető Dalma és Földes Béla vezetésével a Szent Erzsébet Szociális Gondozóközpontba, a szentjobbi gyermekotthonba, a nagyváradi Vöröskereszt székhelyére, valamint a Gutenberg utcai Hajléktalanszállóra látogattak el.

Sz. G. T.