Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Váradon tárgyalt a kolozsvári főkonzul

Bihar megyébe látogatott Magdó János, a kolozsvári magyar konzulátus főkonzul vezetője és Vizi Gabriella konzul, akik pénteken Szabó Ödönnel, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnökével közösen tartottak sajtótájékoztatót.

A főkonzul és a konzul az RDMSZ-es polgármesterekkel, a városi és megyei önkormányzatok RDMSZ-frakcióval, a közintézmények igazgatóival és aligazgatóival, valamint a Bihar megyei ügyvezető elnökség tagjaival is találkozott, mondta Szabó Ödön, aki hozzátette, lényeges kérdésekről, például a honosításról, oktatásról és szórványkérdésről is a beszéltek. Sokat dolgoztak együtt, ezért örül az intézményesített kapcsolatfelvételnek, tette hozzá az RMDSZ Bihar megyei szervezetnek ügyvezető elnöke.

varadon

Vizi Gabriella, Magdó János és Szabó Ödön

A honosításban az RMDSZ-re egyenlő partnerként tekintenek, szögezte le Magdó János, aki azt is elmondta, két hónappal ezelőtt kérték egy váradi konzulátus megnyitását, egyelőre várják a román fél válaszát, de ez még belül van a diplomáciai udvariasság határian, és a válaszadásnak nincs megszabott határideje.

„Élénk, őszinte” volt a beszélgetés a polgármesterekkel, mondta a főkonzul, szó esett a honosításról és a magyar–magyar szembenállásról is. A megyei frakció tagjaival arról is beszéltek, hogy a 2014–2020-as uniós költségvetési időszak idején ne csak a nagyobb, hanem a kisebb projektekre is figyeljenek, és konzultáljanak az elöljárókkal. A váradi frakció tagjaival való találkozón szomorú kép alakult ki az utcanevek kapcsán, mondta Magdó, aki szerint az igazságérzet is azt sugalljam, hogy figyelembe kellene venni azt, hogy Nagyvárad lakosságának negyede magyar nemzetiségű. Az intézményvezetőkkel többek között vándorkiállítások bemutatásáról, magyar befektetési lehetőségekről tárgyaltak. Vizi Gabriella konzul elmondta, a tanfelügyelőség és az oktatási intézmények vezetőivel a szakképzésről és a szórványkollégiumokról tárgyaltak, utóbbiakra Dél-Biharban, a Belényesi-medencében és Élesd környékén lenne szükség.

Összegzésül Szabó Ödön elmondta: Bihar megyében az RMDSZ-nél eddig 46 195 honosítási kérelmet állítottak össze, majd hozzátette, hasznos lenne, ha az okiratok átadását ezentúl nem kampánycélokra használnák fel. Jó beszélgetést folytattak a főkonzulátus képviselőivel, melynek remélhetőleg lesz folytatása, tette hozzá. Az RMDSZ nem támogatja a konfrontatív helyzeteket, részt venne a bennünket is érintő döntések meghozatalában, és segítséget kér az olyan problémák megoldásában, amelyek helyi szinten nem megoldhatók, zárta szavait az ügyvezető elnök.

Fried Noémi Lujza