Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Váradon járt az MTA elnöke

A Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) Fényes Elek Szakkollégiumának meghívására érkezett pénteken Nagyváradra Pálinkás József atomfizikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, aki a református püspöki palotában tartott előadást.

varadon 1

Tőkés László és Pálinkás József

Közel félszázan vettek részt a találkozón, a szakkollégium szervezői mellett az eseményen jelen levő Tőkés László EP-képviselő, a PKE alapító elnöke is köszöntötte az akadémia elnökét.

A képviselő röviden ismertette az egyetem megalakulásának, akkreditálásának történetét, felhívva a figyelmet arra, hogy az MTA-nak a nemzetpolitikai érdekek mentén fokozottan kell figyeljen azokra a fiatal tehetséges tudósokra, kutatókra, akik a Partiumban és Erdélyben kezdik pályájukat. Pálinkás József előadása több témát kívánt felölelni, így például a magyar tudomány jelenlegi helyzetét, a tudomány hasznát a társadalom működésében, emellett a saját MTA-elnöki munkásságáról is beszélt. Az MTA-nak jelenleg 365 tagja van, ezenkívül kapcsolódik hozzá egy köztestület és egy külső köztestület is. Az elnök röviden beszélt az MTA és a magyar oktatási minisztérium együttműködéséről, így a fiatal 35–45 év közti kutatókat támogató pályázati lehetőségekről. Pálinkás József úgy vélte, a tudomány embereinek egyik feladata, hogy rávezessék a társadalmat arra, „nem karddal, fegyverrel, hanem szellemiekkel kell megvédeni a nemzetet”, azonban sajnálatos módon ennek a fennkölt és bizonyára hasznos tézisnek a titkát a jelenlevők az előadás két órája alatt nem tudhatták meg.

Mivel a Magyar Tudományos Akadémiával kapcsolatban az elmúlt években, a köztudatban igencsak megoszlanak a vélemények, ezért lehetséges, mégis több időt kellett volna fordítani arra, hogy a közönség kérdéseire is választ adhasson az akadémiai elnök.  A találkozón ugyanis kissé egyoldalúan a vendéglátó szakkollégiumot képviselő moderátor, Györbíró András elismeréstől fűtött kérdései kaptak teret. A közönség érdeklődésére ugyanis az elnök többnyire kitérő vagy rövid feleleteket adott. Pedig akadt néhány nagyon érdekes felvetés is. Például megkérdezték, hogyan viszonyul az MTA Petőfi Sándor állítólagos földi maradványainak beazonosításához, annak újratemetéséhez, miért nem rúghat labdába egy zseniális feltaláló, kutató elme, ha nem rendelkezik az MTA szabályai szerint megfelelő diplomaköteggel, kötelező számú publikációval, hogyan boldogulhat egy frissen végzett erdélyi kutató a tudomány világában stb.

A szervezők a találkozó végén megígérték, hogy megpróbálják még vendégül látni a tudományos akadémia elnökét, és úgy szervezni az újabb találkozót, hogy a közönségnek is több alkalma legyen kérdezni és nagyobb esélye válaszokat kapni.

Szőke Mária