Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Váradon is bemutatták Vastag Andrea Csinszka-kötetét

A Polgári esték rendezvénysorozat keretében Vastag Andrea kutató, író Ady Endre kedveséről, Boncza Bertáról szóló monográfiáját mutatták be pénteken a nagyváradi Lorántffy Zsuzsanna Református Egyházi Központ múzeumtermében. „Csinszka nemcsak múzsa és feleség volt, hanem alkotó ember. Ez a könyv legfontosabb üzenete” – hangsúlyozta a kötetet méltató Raffay Ernő történész, a szerző egykori tanára. Hozzátette: a kötet nem egy egyszerű életrajz, hanem komoly tudományos munka, amely több mint hétszáz lábjegyzetben hivatkozik a forrásokra, s eddig soha meg nem jelent fotókat is tartalmaz.

varadon is

A kötet mintegy négyszáz oldalnyi tanulmány és több mint húsz fénykép révén tárja fel az olvasók előtt Boncza Berta életét, aki mindössze 40 évet élt, mégis kitörölhetetlen alakja marad a magyar irodalomnak.

A könyvbemutató keretében a szerző, Vastag Andrea vetített-képes előadással mutatta be Csinszka életét a csucsai gyermekkortól budapesti haláláig, rámutatva olyan sajátos és a kötet fejezeteiben tárgyalt új megközelítési módszerek eredményeire, mint például Csinszka és Ady Endre arcképeinek fiziognómiai elemzése (arcolvasás).

Sz. G. T.