Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Váradon is bemutatták a Magyar Bukarestet

Többnyire előítéletekből merítünk, ha Bukarest kerül szóba, mert a történelem sodra úgy kavarta, hogy nekünk, romániai magyarságnak – csak adminisztratív szempontból is – ez legyen a fővárosa. Teljesen más érzelmi töltet kapcsolódik Románia központjához, mert idegennek, távolinak tartjuk, olyan helynek, ahová semmilyen kulturális vagy történelmi szál nem köt bennünket. Az utóbbi bő kilencven esztendőben azonban sokan szerencsét próbáltak Bukarestben, és találtak is, ezért ottmaradtak. De vannak „tősgyökeres” bukaresti magyarok, akiknek szüleik, sőt nagyszüleik is ott láttak napvilágot, mivelhogy felmenőik mesteremberekként a 19. század közepén-végén költöztek a román fővárosba és ottragadtak, de gyermekeiket is magyarnak nevelték – hallhattuk pénteken a váradi Silent kávéházban, ahol Vincze Loránt újságírónak a Magyar Bukarest című interjúkötetét mutatták be. A szerzővel Szűcs László, a Várad kulturális folyóirat főszerkesztője és Tasnádi-Sáhy Péter, az Erdélyi Riport hetilap munkatársa beszélgetett.

Varadon is 1

Szűcs László, Vincze Loránt és Tasnádi-Sáhy Péter Fotók: Sapungi A. Béla

Vincze Loránt újságíró olyan bukaresti magyarokat szólaltatott meg, akiknek jelent valamit a város, és mint pénteki nagyváradi könyvbemutatóján kiderült, a véletlen hozta úgy, hogy egyik interjúalany sem említette negatívumként azt, hogy Bukarestben él. A beszélgetések eredetileg a Román Rádió magyar nyelvű adásának Életeink című műsora számára készültek, majd a Pallas-Akadémia Kiadó gondozásában jelent meg a könyv.

Vincze Loránt a kérdésekre válaszolva elmondta, számos vonatkozásban érdekes a kiadvány, mert a „hárommilliós román tengerben” élő pár ezres magyar közösség eklatáns példája annak, mekkora ára van anyanyelvünk, kultúránk megőrzésének és továbbadásának. Példaként említette, ha valaki magyar iskolába akarja járatni a gyermekét, akkor naponta plusz másfél-két órát eltölt az utazással. Ugyanez a helyzet a református hívekkel is, sokan vannak, akik ha oda szeretnének érni a vasárnap délelőtti istentiszteletre, órákkal korábban el kell indulniuk. Ugyanakkor a megszólaltatott bukaresti magyarok megtalálták a helyüket a román fővárosban.

Varadon is 2

Dedikálás közben

Ki újságíróként, ki színészként, alkotóként, ki vállalkozóként, de azt mondják, Bukarest tulajdonképpen egy élhető város. A szerző ugyanakkor hozzátette, amikor Bukarestről beszélünk, ne csak a diplomatanegyedet vagy a történelmi központot értsük alatta, hanem a több százezres külső negyedeket, a peremkerületeket is. A kötetbemutatón megtudhattuk, Vincze Loránt bejárta a fővárost keresztbe-hosszába, hogy megismerje a helyet, ahol kilenc évet töltött. Soha nem bozgorozták le, nem szóltak rá, amiért magyarul beszélt. Sőt egy megdöbbentő felismerést is megosztott hallgatóságával a szerző: a bukaresti peremkerületek több százezernyi lakója nem is érti, nem is tudja, mit keresnek a magyarok Romániában, sőt sokan azt sem tudják, hogy egyáltalán mi itt élünk.

A kötetbemutatón rengeteg történet elhangzott, és az interjúalanyokkal készített beszélgetésekből egy válogatást is meghallgathatott a nagyérdemű. A találkozó kötetlen beszélgetéssel és falatozással ért véget.

B. B.