Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Váradon is bemutatták a Lélekkabátot

Pénteken mutatták be a nagyváradi Illyés Gyula könyvesboltban Demény Péter Lélekkabát című verseskötetét, amely tavaly jelent meg a Lector Kiadó gondozásában. A szerzővel, valamint a kötet illusztrációit készítő Eperjesi Noémi grafikussal Tasnádi-Sáhy Péter beszélgetett.

„A költészet egyfajta védelem. Ezt éltem meg egész életemben. Minden ember kapaszkodik valamibe – istenbe, hazába, családba –, nekem a költészet az egyik kapaszkodóm, amelyet el sem tudnék választani magamtól. Ezért érzem a Lélekkabát címet is belőlem fakadónak” – fogalmazott a szerző. Mint hozzátette, a lélekről nehéz beszélni, de ott van. Egy lüktető valami, amit meg kell mutatni valamilyen formában, és meglátásában a művészet épp erről szól.

Eperjesi Noémi Demény Péter és Tasnádi-Sáhy Péter

Eperjesi Noémi Demény Péter és Tasnádi-Sáhy Péter

Mint a szépszámú váradi publikum megtudhatta, az új verseskötet a Demény Péter válása körüli feszültségből született. Két évvel ezelőtt ugyanis gyökeresen megváltozott a szerző élete, és ennek a változásnak a fő okozója épp a kötetet illusztráló Eperjesi Noémi volt. „Egy válás kegyetlen történet. Sok barátomról kiderült, hogy nem a barátom. Azóta óvatosabb duhaj lettem, de nyitottabb” – fogalmazott a szerző, aki hozzátette: „nem arra vágyom, hogy engem egy barát megkíméljen az igazságtól, de azt elvárom, hogy ne mások igazsága, vagy társadalmi szemforgatás alapján ítélje el a gesztusomat”.

varadon 4

Tasnádi-Sáhy Péter kérdésére Eperjesi Noémi elmonda: nem volt könnyű folyamat a kötet illusztrálása, mivel a versekben leírt változásoknak ő volt az okozója. A verseket elolvasva először természeti képek jutottak eszébe: fák, gyökerek, melyeket az emberi sorssal állított párhuzamba. A párosnak egyébként ez volt az első közös munkája.

A pódiumbeszélgetés keretében Demény Péter több verset is felolvasott a bemutatott kötetből. Elhangzott többek közt a Segélykiáltás, a Zsoltár és a Költészet Szálló. A versek fő témái: a szerelem, a halál, és az Isten. „A halál mindig ott volt a költészetem előszobájában. Aztán, mikor valami véget ér az ember életében, akkor persze előjön” – fogalmazott a szerző, aki elmondta: a halálra, mint egyfajta menedékre tekint. „De jó lenne, mint Csipkerózsika, felébredni egy másik életben, feledve az összes bűntudatot, szakítást, szenvedést és mások óhatatlan megbántását.”

A vallomásos beszélgetés dedikálással zárult.

Szombati-Gille Tamás