Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Váradi vízilabdázók a belgrádi Eb-n

Vasárnap kezdődik meg Belgrádban a 32. vízilabda Európa-bajnokság, ahol Magyarország a férfi és a női csapatával, Románia pedig csak a férfiválogatottal képviselteti magát.

A magyar együttes a Volvo Kupán hangolt a kontinenstornára. A szlovákokat legyőző, ám az olaszoktól és a spanyoloktól vereséget szenvedő gárda harmadik lett a tornán. Az élen az olaszok zártak (a magyarokat 5–4-re, a spanyolokat 14–4-re verték), megelőzve a spanyolokat (10–8-ra legyőzték a Benedek-csapatot), míg a negyedik a szlovák csapat lett. A román csapat a franciákkal közös izvorani-i felkészülésen végezte el az EB előtti utolsó simításokat. Dejan Sztanojevics szövetségi kapitány keretében a bajnoki címvédő Nagyváradi VSK-Digi öt vízilabdázója (Tiberiu Negrean, Mihnea Chioveanu, Mihnea Gheorghe, Alex Popoviciu, Szabó Roland), kapott helyet, de ott lesz a Dinamo váradi származású fiatal hálóőre is (Marius Ţic). A címvédő szerb válogatottban szintén lesz Váradon játszó vízilabdázó, Gojko Pijetlovics személyében, aki három éve tagja a Nagyváradi VSK-Digi bajnokcsapatnak.

A román válogatott meglepetést is okozhat az Eb-n

A román válogatott meglepetést is okozhat az Eb-n

Ellenfelek, keretek

A román együttes a C csoportban szerepel majd, s Grúzia (holnap az első ellenfél lesz), Németország, valamint Olaszország (a legutóbbi Eb-bronzérmese) ellen bizonyíthat. A magyar Oroszországgal, Görögországgal és Törökországgal került egy csoportba, hétfőn, román idő szerint 21.05 órakor a görögök ellen kezd Benedek Tibor együttese.

A magyar válogatott kerete: Bisztritsányi Dávid, Nagy Viktor kapusok, Bátori Bence, Decker Ádám, Erdélyi Balázs, Gór-Nagy Miklós, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert, Kis Gábor, Manhercz Krisztián, Varga Dániel, Varga Dénes és Vámos Márton – mezőnyjátékosok.

A román válogatott kerete: Dragoş Stoenescu Marius Ţic – kapusok, Cosmin Radu, Tiberiu Negrean, Mihnea Chioveanu, Mihnea Gheorghe, Alex Popoviciu, Roland Szabo, Andrei Buşilă, Dimitri Goanţă, Alexandru Ghiban, Daniel Teohari şi Nicolae Oanţă – mezőnyjátékosok.

A magyar csapat fő célja az olimpiai részvétel megszerzése

A magyar csapat fő célja az olimpiai részvétel megszerzése

 

Az olimpia a tét

Az egyenes kieséses szakasz január 16–23. között zajlik, a csoportelsők a negyedikekkel, a másodikok pedig a harmadikokkal csapnak össze keresztbejátszásos alapon. A győztesek a negyeddöntőben folytatják, a vesztesek pedig a helyosztókon. Az Európai Úszószövetség (LEN) közleménye szerint a mérkőzéseket az interneten, a szövetség hivatalos honlapján (www.len.eu) díjmentesen lehet majd nézni elő adásban. A LEN Facebook oldalára a mérkőzések utáni sajtótájékoztatók nyilatkozatai kerülnek fel, tudatta Marco Biri főtitkár.

Az Eb-n lehetőség van az olimpiai kvalifikációra. A győztes egyenes ágon kijut, a 2–5. helyezett olimpiai selejtezőtornán vehet részt. A magyarok fő célja, hogy olyan helyen végezzenek, hogy Szerbián, Horvátországon és Görögországon kívül más válogatott ne előzze meg, ez ugyanis olimpiai kvalifikációt jelent.

 

Visszatekintés

A legutóbbi Eb-döntőre Budapesten került sor, 2014 nyarán, akkor döntőt játszott a magyar csapat, ám alulmaradt a szerbekkel szemben, akik hatodik aranyérmüket szerezték meg. A román válogatott nyolcadik helyen zárta a tornát.

A magyar női válogatott, amely két éve bronzéremmel zárt, az A csoportban kapott helyet a belgrádi EB-n, ellenfelei, időrendi sorrendben Hollandia (ma), Görögország (kedden),Törökország (csütörtökön), Portugália (szombaton) és Oroszország (január 18-án, hétfőn) lesz. A B csoportban küzd majd Horvátország, Spanyolország, Olaszország, Franciaország, Szerbia és Németország.

 

A csoport  B csoport  C csoport D csoport
SPANYOLORSZÁG FRANCIAORSZÁG GRÚZIA MAGYARORSZÁG
SZLOVÁKIA MÁLTA ROMÁNIA GÖRÖGORSZÁG
MONTENEGRÓ HORVÁTORSZÁG NÉMETORSZÁG OROSZORSZÁG
HOLLANDIA SZERBIA OLASZORSZÁG TÖRÖKORSZÁG
       
Az A csoport programja A B csoport programja A C csoport programja A D csoport programja
1. forduló (január 10.): Spanyolország–Szlovákia, Montenegró–Hollandia 1. forduló (január 10.): Franciaország–Málta, Horvátország–Szerbia,  1. forduló (január 11.): Grúzia–Románia, Németország–Olaszország,  1. forduló (január 11.): Magyarország–Görögország, (21.05, M4 Sport), Oroszország–Törökország, 
2. forduló (január 12.): Szlovákia–Hollandia, Montenegró–Spanyolország,  2. forduló (január 12.): Franciaország–Horvátország, Szerbia–Málta,  2. forduló (január 13.): Németország–Grúzia, Románia–Olaszország, (19.40, TVR 2) 2. forduló (január 13.): Törökország–Görögország, Magyarország–Oroszország (21.05, M4 Sport)
3. forduló (január 14.): Spanyolország–Hollandia, Montenegró–Szlovákia 3. forduló (január 14.): Horvátország–Málta, Franciaország–Szerbia 3. forduló (január 15.): Grúzia–Olaszország, Németország–Románia 3. forduló (január 15.): Magyarország–Törökország, (10.30, M4 Sport), Oroszország–Görögország