Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Váradi montázs az Erdély Anno és Most naptár borítóján

Megérkezett a könyvesboltokba az a 2015-ös falinaptár, amelynek a címlapját egy különleges nagyváradi montázs díszíti. A kiadványban a száz évvel ezelőtti Várad, illetve a békebeli Erdély ad találkát a mainak, ugyanis rendhagyó módon nemcsak régi képeslapok lettek megjelenítve benne, hanem immár ezek újrafotózott változatai is. Így egyazon oldalon köszön vissza a száz évvel ezelőtti és a mai Várad, valamint Nagyszalonta, Nagyszeben, Marosludas, Kiskapus, Dicsőszentmárton, Gyergyószentmiklós, Marosvásárhely, Nagybaromlak, Szentágota, Lesses és a Gyilkos-tó. Az időutazást magyar és angol nyelvű leíró szövegek teszik még élvezetesebbé.

Mivel a Százszorkép Kiadó erdélyi falinaptárai évek óta több nyelven jelennek meg, s a bennük felvonultatott képanyag is nagy területet ölel fel, nem korlátozódik csak egy kisebb tájegység bemutatására, így túlzás nélkül kijelenthető, hogy ezzel megalkották Erdély „papíralapú” nagyköveteit. Ezeket a kiadványok ugyanis a többnyelvűség és a szerteágazó terjesztési hálózat miatt minden évben külföldre is könnyen eljuttatják Erdélyország hírét, méghozzá olyan köntösben, hogy a jelenlegi állapotokról is szó essék. Csak rá kell pillantani az Erdély Anno és Most borítóképére, ami Nagyvárad főterét mutatja, az egykori Szent László teret, amelynek tervbe vett átépítése óriási vitákat váltott ki mostanság. A naptárat Balázs D. Attila, az Erdély Anno 1895–1944 című nagy sikerű album nagyváradi illetőségű írója szerkesztette. A kiadvány az albummal együtt megtalálható a nagyváradi Hobby Libriben, az Illyés Gyula Könyvesboltban, valamint a Garasos hídnál a Libri’s könyvüzeltben és a Ketyere hobbyboltban.

Varadi montazs