Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Váradi kapus döntött

Oroszlánrészt vállaltak a váradiak a román vízilabdázók-válogatott által a Világliga selejtezőjében elért első győzelméből.

Az ellenfél a szlovák válogatott volt, az Izvorani-ban lejátszott találkozón a Nagyváradi VSK-Digi csapatának négy tagja kapott bizonyítási lehetőséget Dejan Sztanojevics szövetségi kapitánytól. A mérkőzést a vendégek irányították, szinte végig vezettek, az első negyed után egy (4-3), a nagyszünetben pedig három gól volt az előnyük (7-4). A váradi Alex Popoviciu öt másodperccel a lefújás előtt egyenlített (9-9), kiharcolva ezzel azt, hogy ötméteres-dobások döntsenek a győzelemről. A büntetőknél a szintén váradi, jelenleg a Bukaresti Sportul Corona színeiben játszó Marius Ţic döntött, a hálóőr kivédte a szlovák csapat által elvégzett első ötméterest, s mivel a folytatásban a románok nem hibáztak, így 14-13-ra nyertek. A győzelem két pontot és a Sztanojevics-csapatnak, míg a szlovákok vereségéért is járt egy pont.

Popovici gólja, majd Ţic bravúrja hozta meg a győzelmet a román válogatott számára

Popovici gólja, majd Ţic bravúrja hozta meg a győzelmet a román válogatott számára

A magyar férfi vízilabda-válogatott 15–13-re legyőzte Görögországot a férfi vízilabda-világliga európai A csoportjában, s ezzel óriási lépést tett a nyolcas döntőbe jutás felé. A legnehezebb ellenfél várt a világbajnok magyarokra kedden este, mivel a görögök szintén két győzelemmel álltak az A csoportban. A hazaiakat új szövetségi kapitány irányította – Theodorisz Vlakosz, aki remekül felkészítette csapatát.

Legalábbis támadásban nagyon bekezdett a görög csapat, amely az első negyedben ötször is bevette Decker Attila kapuját, ez pedig soknak számít nyolc perc alatt. A magyarok négy gólt lőttek, Varga Dénes egyenlítése után Milonakisz a dudaszó előtt vette vissza a vezetést az övéinek (5–4). A második negyed elején Bátori Bence egyenlített, majd Funtulisz két előnygóljának köszönhetően kétgólos vezetésre tettek szert a görögök. Nem volt azért akkora meglepetés a hazaiak remeklése, kis túlzással Benedek Tibor szövetségi kapitány is fel volt készülve erre. A rengeteg gólban persze az is közrejátszott, hogy idén (és jövőre is) az eddigieknél kisebb pályán játsszák a világliga-meccseket. Ettől függetlenül a nagyszünet után mindkét oldalon feljavult a védekezés, a bekkek a kapu előteréből jobban kitolták a centereket, illetve a zónavédekezések is eredményesebbek voltak. A harmadik negyedben beállt Nagy Viktor is, aki több védést tudott bemutatni, mint elődje. A végén Vámos gólja döntötte el végleg a a meccset (15-13).

magyar_roman_vizilabda

„Jól játszottunk, különösen az első félidőben, de ezen a szinten erre is van szükség. Tisztában voltunk vele, hogy a magyaroknak remek lövőik vannak, amit ezúttal is bizonyítottak. Szerettünk volna győzni, de a kritikus pillanatokban nem volt tökéletes a koncentrációnk. A magyarok megelőzésére és a továbbjutásra csökkent az esélyünk, de a fő cél nem a világliga, hanem a világbajnokság, arra szeretnénk tökéletesen felkészülni” – nyilatkozta a meccs után Theodorosz Vlahosz, a görög válogatott szövetségi kapitánya. „A mérkőzés elején volt egy kis kapkodás, mert nem voltunk hozzászokva e nagyon gyors játékhoz: össze sem lehetett hasonlítani ezt a meccset az első kettővel. Sok dolgot, amit gyakoroltunk, nem is tudtunk megoldani, ezért kicsit lassítani kellett, hogy újra meccsben legyünk. Ám végig higgadtak maradtunk, és az első negyed második fele után rendeztük a sorokat. Mindkét csapat jó arányban használta ki az emberelőnyöket, de mi tudtunk fontos akciógólokat is lőni, és Nagy Viktor teljesítménye is fontos volt. A sok kapott gól nem a kispálya miatt volt, hanem mert emberhátrányban lyukasak voltunk, és ezt nem a kapusteljesítményre értem, hanem az egész csapatra.” – összegezte a látottakat Benedek Tibor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.