Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Váradi góldobók a hollandiai vízilabda Európa-bajnokságon

Két forduló mérkőzéseit már lejátszották az alpheni ifjúsági vízilabda Európa-bajnokságon, ahol a román fiú- és lánycsapat is részt vesz.

A fiúknál vereséggel kezdte szereplését az Edy Andrei–Gheorghe Dunca–Florin Turcu trió vezette válogatott, amelynek gerincét a váradi VSK-Digi és Körös SK játékosai alkotják. A nyitómeccsen a spanyol csapattól kapott méretes zakót (20–4) a román válogatott, amelynek góljait Vlag Georgescu (2), David Bota és Vátrai Albert szerezték. A második meccsen a szlovák csapat volt az ellenfél, amelyet végül nagy csatában, egy góllal (11–10) sikerült legyőznie a románoknak. A győztes csapat legeredményesebbje a váradi Szabó István volt, aki mesterhármast ért el, rajta kívül még két váradi, Kováts Viktor (1) és Bogdan Remeş (2), illetve Tudor Fulea (2), David Bita (1) és Vlad Georgescu (2) lőtték a további gólokat. A csoport utolsó fordulójában a házigazda holland válogatott volt a román csapat ellenfele. A válogatott tagjai: Raul Gavriş, Kováts Viktor, Bogdan Remeţ, Cristian Dobre, Antonio Alexandrescu, Szabó István és Andrei Drăghici (mindannyian váradiak),

Szabó István is három találatnál tart a kontinenstornán Fotó: Remus Toderici

Szabó István is három találatnál tart a kontinenstornán
Fotó: Remus Toderici

 

Laboncz a húzóember

A román női válogatott két vereséggel áll a csoportjában. Az első találkozón a házigazda holland csapattól kapott ki 34–2-re Vlad Hagiu és a váradi Orbán Zoltán edzők által irányított gárda, amely ezt követően a szerbek ellen is alulmaradt, igaz a gólarány jóval kisebb volt.

A fapapucsosok elleni találkozón két váradi játékos, Laboncz Nikolette és Oana Vidican volt eredményes, míg a szerbek elleni meccsen Laboncz Nikolett duplázott, rajta kívül Oana Vidican, Szeghalmi Krisztina és Briana Mihăila talált még be az ellenfél kapujába.

A Körös SK tehetsége, Laboncz Nikolett eddig három gólt dobott az EB-n  (Fotó: Christian Şandor)

A Körös SK tehetsége, Laboncz Nikolett eddig három gólt dobott az EB-n
Fotó: Christian Şandor

A román női csapat tagjai: Laboncz Nikolett, Oana Vidican, Vanessa Tulceanu Caba (mindhárman Váradi Körös SK), Lukits Adrien, Iana Ţogănel, Iulia Nonea, Szeghalmi Krisztina, Andra Bunea, Claudia Pilica, Briana Mihăilă, Ana Şerbănescu, Beatrice Popescu, Iulia Şerpu, Valentina Marican, Albertha Iancu.

A csoportkör tegnap ért véget, ma már a nyolcaddöntővel folytatódik a kontinenstorna.

 

Szervezési hiányosságok

Nagyvárad 2007-ben rendezett ifjúsági (U19-es) férfi vízilabda EB-t, amelynek végén elismeréssel nyilatkoztak a körülményekről nemcsak az európai szövetség (LEN), hanem a résztvevő csapatok képviselői is. A jelenleg Hollandiában zajló kontinenstornáról eddig csak negatív visszajelzések érkeztek. A vlv.hu beszámolója szerint már az első napot követően zúgolódtak a résztvevők, „régi motorosok” minden idők, de legalábbis az elmúlt tíz év leggyengébben szervezett utánpótlás világversenyének tartják az U19-es Eb-t. A román csapat szövetségi kapitánya a szlovákok elleni meccs után adott nyilatkozatában tette szóvá a szervezők ügyetlenségét, mivel a spanyolok elleni találkozó után fél órával biztosítottak edzési lehetőséget csapatának.

A román női pólócsapat Hágában

A román női pólócsapat Hágában

 

Balkáni körülmények Európa szívében

Az alábbiakban a vlv.hu megállapításait osztjuk meg olvasóinkkal, már csak azért is, mert a gyenge szervezésnek váradi szenvedő alanyai is vannak. „A magyar csapatot is érintette a rossz szervezés, amikor pénteken, hétórás utazást követően megérkezett a hollandiai szállásra. Amszterdamban szállt le a repülőgép, Rotterdamban laknak a fiúk, a verseny meg Alphenben van. Szállodájukban laknak a spanyolok és a román lányok, valamennyien osztoznak velünk abban az „élményben”, hogy munkaszüneti napon is 40-–50 perces buszozással lehet csak elérni a versenyhelyszínt, ez állítólag munkanapokon másfél óra is lehet. Horkai György a vlv-nek azt mondta, hogy egy edzésre elmenni négyórás programot jelent. Emiatt minden érintett fel van háborodva. Ráadásul a problémák nagy részét a napi szervezetlenség okozza, szinte minden alkalommal várni kell a transzferbuszra és nem 5–10 percet, hanem 25–30-at.

A versenyuszodában egy és háromnegyed óránként követik egymást a mérkőzések. Vizes bemelegítésre nem nagyon van lehetőség, mert külön bemelegítő-medence nincs, a meccsek pedig rendszerint elhúzódnak kicsit, viszont a bemutatásnál már tartani kell az időt, hogy ne legyen még nagyobb a csúszás.

Az uszoda kicsi, 150–200 néző fér el a lelátón, amely gyakorlatilag a családtagokkal megtelik, ha a torna vége felé a részvevő csapatok is meg szeretnék majd nézni a meccseket, komoly gondok lesznek. Ráadásul az uszodában gyorsan elfogy a levegő, a játékosok már most arra panaszodnak, hogy a meccs végére gyakran légszomjuk van, nincs a légtérben elég oxigén” – áll a vlv.hu oldalon posztolt bejegyzésben. Ehhez csak annyit tennénk hozzá, hogy a Nagyváradon megrendezett rangsor nemzetközi tornákon, legyen szó vízilabdáról vagy kosárlabdáról, a HKV buszai szállították óramű pontosan a csapatokat az edzésekre és a meccsekre, úgy tűnik a jóval fejlettebb Hollandiában erre nincs lehetőség.