Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Váradi bíró vezette a vízilabda vb-döntőt

Döntőt játszott, végül ezüstérmet szerzett a magyar férfi vízilabda-válogatott a hazai rendezésű világbajnokságon, miután Horvátország ellen 8–6-ra elveszítette a döntőt a margitszigeti Hajós uszodában. A találkozó egyik játékvezetője a váradi Adrian Alexandrescu volt.

A férfi döntő játékvezetői, az olasz Severo és a váradi Alexandrescu

A férfi döntő játékvezetői, az olasz Severo és a váradi Alexandrescu

 

A váradi sípmester számára ez volt az első vb-döntő (előzőleg a 2012-es ifjúsági döntőben kapott szerepet), miután férfi Európa-bajnoki és női olimpia döntőben már fújta a sípot korábban. Érdekesség, hogy a budapesti vb-n, a horvát-szerb elődöntőben is ő volt az egyik játékvezető. Idén már Bajnokok Ligája és Világliga fináléban is szerepet kapott Alexandrescu, akit a világ egyik legjobb vízilabda bírójának tartanak.

A magyar csapat 0–4-es első negyeddel kezdett, s ugyan innen felállt és egyenlített, egyszer sem vezetett a fináléban. A nyolc között az olaszokat, az elődöntőben a szerbeket, a döntőben pedig a mieinket legyőző horvát csapat sikere megérdemelt.

A döntőben három gólt szerző Vámos Mártont választották a budapesti férfi vízilabda-világbajnokság legértékesebb játékosának. Rajta kívül Nagy Viktor került be az álomcsapatba. All Star-válogatott: Nagy Viktor – Francesco Di Fulvio (Olaszország), Jannisz Funtulisz (Görögország), Andrija Prlainovics (Szerbia), Luka Loncar (Horvátország), Sandro Sukno (Horvátország), Vámos Márton.

Hosszú Katinka mindhárom éremből szerzett a budapesti világbajnokságon

Hosszú Katinka mindhárom éremből szerzett a budapesti világbajnokságon

 

Úszó ezüstérmek

A magyarországi vizes világbajnokság szombat délutáni úszóprogramjában Hosszú Katinka 200 háton ezüstérmet szerzett, ahogyan Milák Kristóf is 100 pillangón. Utóbbi távon Cseh László ötödik lett, Kapás Boglárka pedig 800 gyorson zárt hasonlóan. A mix gyorsváltónk 4×100-on a hatodik pozícióban ért célba, míg Bohus Richárd a 10. helyen végzett 50 háton. Az amerikai Caeleb Dressel 50 gyorson, 100 pillangón és a váltóval is aranyérmet nyert, a svéd Sarah Sjöström pedig egy aranyat és egy világcsúcsot is összehozott.

Cseh László gratulált Milák Kristófnak (jobbról)

Cseh László gratulált Milák Kristófnak (jobbról)

„Tegnap éreztem, hogy túlságosan visszavettem, és hogy több van bennem. Hála istennek meglett a dobogó, egyéni csúccsal. Az ezüst nem nagyszerű teljesítmény, de nagyon örülök neki. Mentálisan sokat kivettek belőlem az eddig napok. Nagy teher az egész országot a hátamon vinni, összeszedtem magam. Nem olyan jó hetedikként döntőzni, külső pályán, de Shane is mondta, hogy engem sosem lehet lenézni, mindig összehozom a végén” – mondta Hosszú Katinka az M4 Sportnak.

„Nem jut el az agyamig, egyszerűen nem tudom felfogni – mondta Milák Kristóf a döntőt követően. – Még egy egyéni csúcs, pedig a forduló borzasztóan jött ki. Megkaptam Dressel lábvizét, de aztán láttam, hogy sikerül felmenni rá. Nagyon örültem, hogy a többiek ennyire mögöttem vannak. Borzasztó kemény munka volt ide eljutni.”