Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Várad, a koszos és büdös aluljárók városa

Több nagyváradi olvasónk jelezte az elmúlt napokban, hogy nem értik a nagyváradi városvezetőséget, minek építenek, terveznek új aluljárókat, miközben a már meglevők évek óta gyalázatos állapotban vannak és a kutya se teszi rendbe azokat.

A város legforgalmasabb részein levő aluljárókról valóban sok mindent el lehet mondani, de azt, hogy ezek tiszták, civilizáltak vagy biztonságosak lennének, azt nem. A Körös Áruház melletti aluljárót a nyár közepén egy kiadós felhőszakadás következtében teljesen elöntötte az esővíz, így onnan ki kellett költöztetni minden boltot, falatozót. Az amúgy is évek óta lepusztult állapotban levő aluljáró balesetveszélyessé kezdett válni. Augusztus 21-én az önkormányzat műszaki osztálya – feltételezhetően belátva, hogy valamit most már muszáj lépniük a siralmas és veszélyes aluljárók kapcsán – kiadott egy nyilatkozatot, miszerint augusztus 22-én nekilátnak az állomás, illetve a Körös áruház melletti aluljárók felújításának.

A nagyállomás melletti aluljáró

A nagyállomás melletti aluljáró

Ígéret szép szó, de nem elég. Ez esetben sem, ugyanis tegnapi terepszemlénk során megfigyelhettük, hogy valami biztos közbejött, mert az aluljárók pont olyan gyalázatos állapotban vannak, mint voltak, és sehol senki nem munkálkodott ezek rendbetételén.

Az állomás mellett levő, a megyeszékhely amúgy legnagyobb aluljárója és ennek környéke évek óta a város egyik szégyenfoltja. Az aluljáró koszos, a világítás hiányos. Az állomással szemközti oldalon közvécé is van ugyan, ennek ellenére intenzív „oroszlánszag” terjeng az egész aluljáróban, ugyanis akadnak, akik a falak mentén végzik el szükségleteiket. A felszínre vezető lépcsősorok csorbák, hiányosak, a plafon beázik, a korlátok töredezettek. Az aluljáró környéke a guberálók ismert törzshelye, mondhatni kiinduló bázisa, főleg azoknak, akik vonattal érkeznek Váradra „szemétvadászatra”. Minden aluljáró-lejáratnál hangos, piszkos és néha agresszív kéregetők csapata üldögél, akik a riportertől sem sajnálnak egy-két vulgáris megjegyzést, ha a fényképezőgépet meglátják. Rettegnek ugyanis a „kamérától”, mert félnek, hogy a rendőrök ez után beazonosítják őket. A környékbeliek szerint az aluljárók megrongálásáért ezek a csoportok is hibáztathatók, ám senki nem tesz semmit ez ügyben, noha volt arra is példa, hogy fényes nappal tépték le az aluljáró korlátját. Az állomásra érkező, esetleg csomagokkal megrakodott utasnak igazán egyedi kalandban lehet része, amíg a büdös, koszos aluljárón a gyanús alakok között átjut a túloldalra. Rámpa sincs a villamosokhoz vezető részeken, noha az EU-s előírások szerint minden aluljárónál kötelező lenne az akadálymentesítés a mozgáskorlátozottak számára.

A Körös Áruház aluljárója évek óta „sír” a felújítás után

A Körös Áruház aluljárója évek óta „sír” a felújítás után

A Körös áruház melletti aluljáró is pont olyan, mint volt, tegnap nem láttunk ott egyetlen munkást sem. Kihalt, romos, horrorfilmbe illő sötét folyosó, az emberek, amilyen gyorsan lehet, átsietnek. A szomorú az, hogy naponta több ezer embernek kell átevickélnie ezen a teljesen tönkrement földalatti átjárón, ugyanis gyalogátkelőhely hiányában más megoldás nincs arra, hogy átjussanak a forgalmas úttest egyik oldaláról a másikra.

Megkerestük tegnap a nagyváradi önkormányzatot, hogy megtudjuk, szeptember 6-ig miért nem történt még semmi a két aluljáróval, noha szerintük augusztus 22-étől ott felújítási munkálatok folynak. Annyit sikerült kiderítenünk, hogy az aluljárók felújítását vállaló Drumuri Orăşeneşti Rt. a Körös áruháznál azért nem kezdett dolgozni, mert ott még nem fejezték be az áruház előtti tér rendbetételét. Ami az állomási aluljárónak a korszerűsítését illeti, annak pedig azért nem fogtak neki, mert bizonyára nem volt még úri kedvük hozzá, ugyanis az önkormányzattal kötött szerződésük szerint az nincs meghatározva, mikor kezdjék el, csak az, hogy mikorra fejezzék be a munkálatokat.

Szőke Mária