Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Vándoroltak és muzsikáltak

Ebben az évben úgy gondoltuk, hogy meghódítjuk a Székelyföldet. És ez sikerült is. Négy nap alatt öt koncertet tartottunk, hogy minél több helyszínen tudjuk bemutatni a Nagyváradi Szimfonikus Fúvószenekart. Kimerítő és csodálatos utazás volt. A zenekari tagoknak, akik nem jártak még Székelyföldön, nagy élmény volt megtapasztalni az emberek vendégszeretetét, meglátni a Hargita hegység lábainál fekvő Udvarhelyi- és Csíki-medence varázslatos szépségét.

Az első koncertünk az egyetlen kivétel, mely nem Székelyföldön volt, hisz a Szatmárnémeti mellett lévő nagykárolyi kastélyban muzsikáltunk. Gyönyörűen felújított épület. A zenekari tagok nem győztek csodálkozni a termek szépségén és gazdag könyvtárán. Igazi élmény volt ott fellépni.

vandoroltak 1

Vidám zenésztársaság az impozáns nagykárolyi kastélyban

Második állomásunk Székelyudvarhelyen volt, a Stúdió Mozi helyiségében, ami nemrég lett átalakítva koncertteremmé. Szép és igényes helyszín lett belőle. Nagyon vártuk ezt a koncertet, hisz három évvel ezelőtt a zenekar első körútja ide vezetett, és nagyon szerettük volna megmutatni, hogy mennyit fejlődött a zenekar három esztendő leforgása alatt. A visszajelzések alapján meggyőztük őket, hogy sokat fejlődött a zenekar, ugyanis nagyon igényes előadást hallgathattak meg.

Csíkszereda következett. A városközpontban lévő Szakszervezetek Művelődési Házában játszottunk. Nagyon kedves közönségünk volt. Látszott az arcukon, hogy őszintén tetszett nekik, amit hallhattak, és sikerült kellemes zenei élményt szereznünk nekik. Az ilyesminek pedig mi mindig örvendünk.

Az utolsó napon két koncertünk volt. Az első fellépés Csíkszentsimonban, ahol köszönetnyilvánító előadást tartottunk, mert a zenekart rendkívüli módon támogatta a Csíkszentsimoni Fúvószenekar karmestere, Sándor Árpád, valamint a község polgármestere. Nagy örömmel mondták a zenekari tagok hazafelé jövet, hogy mennyire tetszett nekik az emberek közvetlensége, vendégszeretete, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a zenészeknek egy jó élménnyel több legyen a tarsolyukban. A közönség nagyon aranyos volt. Jó volt hallgatni azt a lelkes tapsolást, amit ott ( is ) kaptunk.

Este a kézdivásárhelyi Vigadó kultúrházban tartottuk az utolsó koncertünket. Gyönyörű terem volt. Hatalmas élmény mindig, mikor felléphetünk egy igényesen felújított, szép régi épületben.

Mindenütt meglehetősen jó volt a fogadtatás. Orosz János – a karmesterünk –, azt hiszem, méltán lehet büszke a zenekarra. Az együttes mindent beleadott és zokszó nélkül végigcsinálta az egész turnét. A koncertkörút fáradságos és csodálatos. Büszkék vagyunk arra, hogy újból sikeresen képviselhettük Nagyváradot. Mert ez a zenekar Váradé és minden lépésével azon lesz, hogy méltó módon képviselni tudja ennek a történelmi városnak a hírnevét.

Ezúton is köszönjük Szabó Ödön parlamenti képviselő támogatását, aki szorgalmazta is ennek a zenekarnak a megalakulását, továbbá Adrian Ştefănuţi rendezvényszervezőnek, a Székelyföldi Filharmónia és a Palló Imre Művészeti iskola vezetőségének, Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának, a Nagy István Művészeti Iskola vezetőségének, Csíkszentsimon Polgármesteri Hivatalának, a Csíkszentsimoni Fúvószenekarnak, Cserkész Emese rendezvényszervezőnek és még sok mindenki másnak, akik hozzájárultak a Nagyváradi Szimfonikus Fúvószenekar székelyföldi turnéjának sikeres megtartásához.

Székely István