Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Vandálok a temetőben

Nyomoz a rendőrség azok után, akik múlt hét végén, szombatról vasárnapra virradóan a biharpüspöki temetőben megrongálták a nemrég felújított kápolnát.

Lapunk kérdésére Bozsalyi Lajos, a temető gondnoka elmondta, a vandálok betörték a kápolna üvegablakait, leverték a villanyégőket, lámpaburákat, a betonból öntött virágtartók sem menekültek fölös erejük élők, sőt a kápolna környékén levő padokat is összetörték. A püspöki sírkertben nem ez az első rongálás, az elmúlt időben több alkalommal találtak arra utaló nyomokat, hogy ismeretlenek vertek ott tanyát. Most csak szétdobált cigarettacsikkek és üdítős dobozok maradtak az elkövetők után, azonban már többször találtak a kápolna környékén eldobált, szipuzásra használt zacskókat, melyekből bódító ragasztót vagy lakkot szoktak inhalálni a „lebegésre” vágyók. Ekkora pusztítást, mint a legutóbbi eset, nem csináltak eddig.

vandalok 1

A temető gondozásával a református parókia mellett hivatalosan az Út Végén temetkezési vállalat van megbízva, azonban temető- vagy éjjeliőr nincs ott, a sírkert pedig nincs lezárva. A feljelentés nyomán a rendőrség kiszállt a helyszínre, ujjlenyomatokat kerestek, és ennek nyomán kezdik a tettesek felkutatását. Ellenőrizni fogják azokat a püspöki fiatalokat is, akikre már rábizonyosodott, hogy garázdálkodtak a temetőben. Kérik a lakosságot is, akinek sejtése vagy információja van arról, kik lehetnek a temetőt rongáló személyek, értesítsék erről a rendőrséget vagy a temető gondnokát. Tegnapra a rongálásokat szinte teljesen helyreállították, a lámpákat és villanykörtéket visszaszerelték, az épen maradt padokat a helyükre rakták. Azonban semmi garancia nincs arra, hogy amennyiben sürgősen nem fülelik le a temetőben duhajkodókat, nem történnek hasonló rongálások bármikor.

vandalok 3

A temetőt gondozók térfigyelő-kamerákat szeretnének felszereltetni a sírkertben, bízva abban, hogy ezzel elriasztják a „fenegyerekeket”, akik kegyeletsértően sírok között kártékonyodva tudják levezetni fölös energiáikat.

Sz. M.