Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Vandalizmus elleni falfestés

Példaértékű megmozdulást szervezett tegnap Nagyváradon a sajtó jelenlétében két nemzeti liberális párti (PNL) helyi tanácsos, Sebastian Lascu és Adrian Felea valamint Teofil Filimon konzervatív párti (PC) tanácstag, akik az úgynevezett graffitis vandalizmus nyomait tüntették el három épületről a megyeszékhelyen a helyi rendőrség tagjainak kíséretében.

vandalizmus (4)

A figyelemfelkeltő akcióval az volt a céljuk, hogy felhívják a figyelmét arra, ne rongálják a város épületeit. Első útjuk a Sebes-Körös bal partjára, a Vitéz (ma Decebal) úti híd sarkán lévő egyik nemrég felújított, hőszigetelt tömbházához vezetett, ahol legalább egy hat négyzetméternyi falfelületre felrajzolt graffitit festettek le a falnak megfelelő színnel. Miközben mindhárman munkálkodtak, több járókelő is megállt, és elmondta, hogy jobban kéne vigyázni a lakók pénzéből felújított ingatlanokra.

Lascu hangsúlyozta, hogy több, ezzel kapcsolatos panasz is befutott a városházára, így gyűjtést kezdeményeztek, és sikerült 500 lej értékben festéket vásárolniuk, mellyel tegnap várad három helyszínén – a már említett mellett az egyik Fő utcai és Sztaroveszky (ma G-ral Magheru) úti ingatlanon – tüntették el a vandalizmus nyomait.

vandalizmus (3)

Lascu arra is emlékeztetett, hogy kb. két hónapja Nagyvárad helyi tanácsa megszavazta egy graffitiverseny szervezését, melynek célja, hogy ellenőrzött keretek közé tereljék az úgynevezett utcai művészetet. Ezzel szeretnék a graffitit kiemelni a vandalizmus kategóriájából, és hagyni az igazi művészeket legálisan kibontakozni. Emellett szeretnének javítani a város aluljáróinak összképén is, amelyekben előbb-utóbb mindenképp feltűnnek a festmények. Tehát a cél, hogy a versenyen résztvevőknek a Nagyvárad jelképei kategóriában kell bizonyítaniuk tehetségüket. Az elkészült műveket egy bizottság fogja értékelni. A megmérettetésnek komoly tétje van, ugyanis a nyertes 10 000 lej jutalmat kap, amely egyben munkadíj is, ugyanis a nyertesnek kell majd a Sztaroveszky úti aluljáró falait munkájával feldíszítenie.

Sükösd T. Krisztina