Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Változtatni kell a törvénykönyveken

Szükség van a Büntető Törvénykönyv és a Büntető Perrendtartás módosítására is Ioan Cupşa (képünkön) nemzeti liberális párti (PNL) képviselő szerint. A PNL már a 2013. december 10-ei „fekete kedden” sem támogatta a törvénymódosításokat, bár akkor még a Szociálliberális Szövetség kormányzott, mondta a képviselő, aki szerint pártja még akkor úgy döntött: szükség esetén támogatják az igazságügy munkáját, ezért hagyták jóvá a vonatkozó kérdéseket.

valtoztatni

A törvénykönyvek ugyanakkor javításra szorulnak, és 22 módosító javaslat érkezett ezekhez a szakbizottsághoz. Bár akkor a PSD úgy vélte, egy hét elég lesz ezeknek megtárgyalására, annyit végül elértek, hogy ezekről a parlamenti vakáció után döntenek majd.  A képviselő kérdésünkre elmondta, hogy például a házi őrizet szabályzása,  vagy az adócsalás minősítette eseteinek büntetése is újragondolásra szorul, mivel a büntetés időtartama nagyobb lehet, mint emberölési kísérlet esetén.

Victor Ponta miniszterelnöknek le kellene mondani, mondta Ioan Cupşa a kormányfő vasárnapi nyilatkozata kapcsán. Mivel Ponta ellen nyomozás folyik, azt nyilatkozta, hogy ideiglenesen lemond a PSD elnöki tisztségéről azért, hogy ne rombolja a pártról alkotott képet. A képviselő szerint a miniszterelnöki tisztségről is le kellene mondania Pontának, mert így az országképet rombolja. Ő az első kormányfő Romániában, aki ellen nyomozás indult hivatali ideje alatt, mondta a honatya, aki hozzátette, nagyon kínos helyzetet teremtene, ha a kormányfőt a bíróság fosztaná meg hivatali hatásköre gyakorlásának jogától.

Fried Noémi Lujza