Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Változtatnának a adózáson

Közel tízezer aláírást gyűjtöttek össze szűk egy hét alatt a Bihar megyei RMDSZ-es polgármesterek településeiken, a cél a Pénzügyi Törvénykönyv módosítása, mondta el Szabó Ödön. A parlamenti képviselő azt is tudatta, hétfőn Dacian Cioloş miniszterelnöknek juttatják el a módosító javaslatokat, és jövő héten megszövegezik a törvénymódosítást is, amit benyújtanak a parlamentnek. Tiltakozásuk jeléül tegnap Szabó Ödön mellett Bihar megyei magyar polgármesterek is felsorakoztak a sajtótájékoztatón.

Fotó: Csikos Rolland

Fotó: Csikos Rolland

A Pénzügyi Törvénykönyv mellett annak alkalmazási normáin is módosítanának, hangzott el, mivel például az egyházi ingatlanok adóztatásánál a törvény szövege nem változott, de az alkalmazási norma igen, ezért most adót kell fizetniük a felekezeteknek. Ez az egyik pont, amin változtatnának, mondta Szabó Ödön, aki hozzátette: módosítanánk a törvénykönyv ama szabályzását is, amely az önkormányzatok által adható kedvezményeket a következő naptári évtől lépteti életbe. Ha valakinek idén vannak nehézségei, idén van szüksége az esetleges adómentességre, nem jövőre, amikor esetleg már túljutott a válsághelyzeten, hívta fel a figyelmet rá a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke.

Ugyanakkor változtatnának azon az előíráson, amely 400 négyzetméternyi területet automatikusan átminősít udvarrá. Mint Szabó Ödön elmondta, főleg a falun vagy kisvárosokban élőknek okoz ez nehézséget, akiknek valóban mezőgazdasági területük, magyarán kertjük van, mégis udvar után fizetnek adót. Nagyváradon is volt hasonló példa, emlékezetett Pásztor Sándor, az RMDSZ megyei tanácsi listavezetője, volt városi tanácsos, aki felidézte: a Váradon nagy felháborodást kiváltó ötletet a tanácsi határozat módosításával oldották meg, ki-ki bevallotta, milyen és mekkora területe van, ezt a helyszínen ellenőrizték, de ezek után a valós helyzetnek megfelelően fizetett adót. Szabó Ödön hozzátette: ahol úszómedence van az udvaron, az nyilván nem mezőgazdasági terület, de a falvakban valóban paradicsomot ültetnek az emberek a kertjükbe. A bicikli nem Mercedes – fogalmazott a képviselő.

Mindemellett szeretnék elérni a bürokrácia csökkentését, jelenleg ugyanis olyan adatokat kell összegyűjteni az adófizetőknek, amiket az adóhivatal más intézményektől is könnyűszerrel beszerezhet.

A városok képviseletében Török László nagyszalontai polgármester, a községek képviseletében pedig Nagy Miklós szalárdi polgármester beszélt, mindketten a kezdeményezés fontosságát hangsúlyozták. Előbbi elmondta, hogy Szalontán például több román polgár is aláírta a kezdeményezést, utóbbi pedig azt hangsúlyozta, hogy nem lehet aműgy is nehéz sorban élő  embereket kizsákmányolni.

Fried Noémi Lujza