Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Változtatást kér a prefektúra

valtoztatast

Átiratot küldött múlt hétfőn a kormánybiztosi hivatal a nagyváradi önkormányzatnak, melyben kérik, módosítsák a város fűtési övezetekre való felosztásáról elfogadott júliusi határozatukat, jelentette be pénteken Claudiu Pop prefektus (képükön).

A prefektus elmondta, többtíz lakossági beadvány érkezett a prefektúrára a határozat miatt, mely gyakorlatilag megtiltja, hogy az úgynevezett A övezetben lakók, akik a Nagyváradi Hőerőmű Zrt-től kapják a hőenergiát, leváljanak annak hálózatáról.

Az Országos Versenyhivatal is azzal a kitétellel hagyta jóvá a határozatot, hogy annak tartalmát összhangba hozzák a 2006/325-ös távfűtési törvénnyel, mely szerint nem kötelező a fűtési övezetekre való felosztás, illetve, hogy akár egy lakótársulás is lehet önálló egység, és eldöntheti, mily módon fűt, a hőerőművel szerződik, bevezeti a gázt vagy más, alternatív megoldást választ a hőellátásra.

A prefektus hozzátette, hogy a helyi önkormányzat vélhetően a legközelebbi tanácsülésen megváltoztatja a határozatot, ugyanakkor azt is elmondta: nem normális az, hogy azok, akik le szeretnének válnia a hőerőműről, ne tehessék meg azt. Hagyni kellene, hogy a lakók maguk döntsék el, hogyan fűtenek, mondta a kormánybiztos, aki hozzátette: hamarosan érkeznek a nagyobb számlák, és félő, hogy március-áprilisban már utcára kerülhetnek azok, akik ezt nem bírják kifizetni.

F. N. L.