Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Változott a Btk.

Február elsejétől lépett életbe Romániában az új Bünetőjogi Törvénykönv (Btk.) és az új Büntető Perrendtartási Törvénykönyv. A Büntetőjogi Törvénykönyv legfontosabb, mind az általános, mind a speciális részén eszközölt változtatásait pénteken a Nagyváradi Ítélőtábla bírája, Claudia Rus ismertette.

valtoztattak
Módosítottak többek között a magánszemélyekre kiróható büntetési tételeken, eszerint a legsúlyosabb büntetés az életfogytiglan, ennek meghatározatlan az időtartama, börtönbüntetés 15 nap és harminc év között szabható ki, és megjelent a pénzbírság is, melynek összege napi tíz és ötszáz lej között változhat. Újdonságnak számít, hogy halaszthatóvá vált a büntetés letöltése, vagy bizonyos feltételek között le is mondhatnak erről. A kiskorúakat ezután tilos lesz börtönbe zárni, súlyosabb esetekben javítóintézetbe kerülhetnek.
Büntethetőnek minősítették egyebek mellett a beteg kérésére történő eutanáziát, és újdonság, hogy a zaklatásért is jár büntetés vagy pénzbírság, akkor is, ha ez távközlési eszközök igénybevételével (telefon, e-mail) valósul meg. Különbséget tesznek immár a szexuális erőszak és a szexuális agresszió között, és büntehetővé vált a magánélet megsértése is. A változtatások részletesebb ismertetésére visszatérünk.
Fried Noémi Lujza