Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Változó Európa, változó Erdély – ez a címe a 10. EU Tábornak

Szabó József, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke és Jakab Adorján a MIÉRT elnök-helyettese szerdán sajtótájékoztató keretében ismertették az idei EU Tábor tematikáját. A MIÉRT az RMDSZ Főtitkárságával és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemmel együttműködve idén, július 2–7. között tizedik alkalommal szervezi meg az EU Tábort, az előző évekhez hasonlóan Marosfőn.

Valtozo

Szabó József és Jakab Adorján
Fotó: Maszol.ro

„Az idei EU Tábor a Változó Európa, változó Erdély nevet viseli a föderális Európához közelítés tendenciáira utalva, ezen túlmenően pedig Romániában, Erdélyben alkotmánymódosítás, regionalizáció folyik, ami változást fog eredményezni a mindennapi közéletben” – indította a sajtótájékoztatót Jakab Adorján, az EU Tábor főszervezője. „Három fő tematika mentén fogjuk szervezni az előadásokat: az egyik a regionalizáció, amely igen aktuális kérdés, főleg a magyarság szempontjából, hiszen nem mindegy nekünk, hogyan alkotják meg az új régiókat. Ez ügyben ütköztetni fogjuk a szakmai véleményt a politikai és társadalmi állásponttal az EU Tábor keretén belül. A második fő téma az alkotmánymódosítás, ami úgyszintén igencsak aktuális téma ebben az évben.” Az elmúlt időszakban két olyan cikkelyt is sikerült fenntartania az RMDSZ-nek az Alkotmánymódosító Bizottságban, amely magyarság szempontjából kiemelt fontossággal bír: alkotmányilag is elfogadják, hogy a kisebbségek is államalkotó tényezők Romániában, illetve a kisebbségek szabadon használhatják nemzeti szimbólumaikat. A harmadik fő tematika a Kisebbségi Európai Polgári Kezdeményezés, az RMDSZ a FUEN-nel közösen az Európai Unió által létrehozott Európai Polgári Kezdeményezés (European Citizens Initiative) lehetőségét kihasználva indított egy kezdeményezést, amely az őshonos kisebbségek védelméről szól. 27 tagállamban 1 millió aláírást kell összegyűjteni, ahhoz hogy az Európai Parlamentnek a napirendjére kerülhessen ez a téma – összegezte Jakab Adorján. Az EU Tábor főszervezője tudatta, hogy a rendezvény egyik támogatója a (Center for European Studies) CES, az Európai Néppártnak a háttérintézménye, tőlük érkezik egy szakember, aki a folyamat technikai feltételeiről tájékoztatja majd a részvevőket.

A táborban érinteni fogják a 2014-es EP választásokat is, amelyről értekeznek Sógor Csaba és Winkler Gyula EP képviselők is.

A program további érdekessége a Magyar Kétfarkú Kutyapárt elnökének előadása, melynek keretében sor kerül a párt céljainak bemutatására is. A hagyományokhoz híven, az egyhetes rendezvény magas szakmai színvonalú előadásai és szekcióülései mellett számos beszélgetés, csapatportya, szabadidős és szórakoztató program várja majd a résztvevőket. A táborba június 20-ától lehet jelentkezni az eutabor.miert.ro weboldalon.

A sajtótájékoztatón Szabó József, a MIÉRT elnöke elmondta, a Magyar Ifjúsági Értekezlet április vége óta egy új struktúrában dolgozik, Jakab Adorján elnök-helyettesként, ő pedig elnökként látja el a MIÉRT képviseletét. A 23 tagú elnökség nagymértékben kicserélődött, egy területi reprezentatív elv alapján minden számottevő magyar régió képviseltetve van. Nem szeretnének változtatni azon, ami jól működött éveken keresztül a MIÉRT-ben, továbbra is megszervezik hagyományos programjaikat, ezek között a legfontosabb az EU Tábor.

„A MIÉRT részéről a jövőben is arra kell számítani, hogy minden olyan ügy, kérdéskör, ami a fiatalokat napi szinten érinti, arra le fogunk csapni” – jelentette ki Szabó József, aki hozzátette, éppen ezért sem féltek hozzányúlni olyan aktuálpolitikai kérdésekhez, mint a Kétfarkú Kutyapárt, felkeltve a fiatalok figyelmét.

Az idei EU Tábor társszervezője a Kós Károly Akadémia, az Ifjúsági és Sport Minisztérium, és a Hargita Megye Tanácsa, támogatói pedig az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala, az Európai Tanulmányok Központja (Center for European Studies) és a Communitas Alapítvány. Az EU Tábor programját a héten véglegesítik, a részletek elérhetők az eutabor.miert.ro weboldalon.

(Közlemény)