Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Változatos volt az első Székelyhídi Városnapok

Az első Székelyhídi Városnapokat rendezték a hétvégén az érmelléki településen. Az Érmelléki Ősz, melynek már nagy hagyománya van, idén sem marad el, csak kissé átalakul és mindössze egynapos lesz.

valozatos 3

A péntek délután egy nagyon szép eseménnyel indult a helyi múzeumban, a városi tanács egyhangúlag hat díszpolgári címet ajándékozott oda. Sajnos ebből kettő posztumusz, Bordás Mihály biológia szakos tanár és Kerekes Géza képzőművész már nem lehet közöttünk, a díszpolgári oklevelet, az emlékplakettet és egy-egy szép virágcsokrot özvegyeik vehették át Béres Csaba polgármestertől. A másik négy díszpolgár dr. Csíszér Ágnes orvos, Daróczi Viorica földrajz szakos tanár, Hegyessy Viktor tornatanár és Kovács János plébános. Ők az emléktárgyak mellett innentől kezdve a lakóépületük és az ahhoz tartozó telek, valamint egy gépjármű adómentességét élvezhetik.

valtozatos 2

A múzeumból mindenki átsétált a város főtérére, ahol a Tini Dance Center és a Fresh Dance tánccsoportok előadásai után került sor a hivatalos megnyitóra. Béres Csaba köszöntette a kilátogatókat, majd rövid beszédet mondott Cseke Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő, Kóka Rita, a magyarországi Gyermely község polgármestere, valamint Johann Springer, a németországi Kirchdorf am Inn település polgármestere. A beszédek közötti szünetekben a székelyhídi Búzavirág Népdalkör és a férfikórus dalai csendültek fel. Ezt követte a Millenniumi Emlékmű megkoszorúzása, majd a hivatalos megnyitó Szabó József szavalatával ért véget, Vörösmarty Mihály Szózatát adta elő.

valtozatos 4

Este felé a Múzeum téren lépett fel a Mandala Dalszínház, történelmi magyar rockopera részleteket énekeltek. Egész nap, majd egész hétvégén kiállítás zajlott a múzeumban: Angyal Olívia, Berszán László, Csorján Dezső, Csorján Melitta, Elek Ibolya, Gavrucza Tibor, Iuhas Imre, Iuhasz Csengele, Kerekes Géza, Kerekes Zsuzsa, Péter Emese, Szilágyi László és Tóth Tibor alkotásai mellett Gavrucza Tibor akvarelljei, a margittai Helios fotóklub és a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum médiakörös diákjainak képei is fellelhetők voltak. Ismét kiállította csomózott makramé munkáit a székelyudvarhelyi Kustán Erzsébet, bemutatták az Ér Hangja médiacsoport elmúlt öt év munkájának válogatását, és többéves zárva tartás után újra megnyílt dr. Wilhelm Sándor Népi halászat és vadfogás című állandó kiállítása.

valtozatos 5

Szombaton délelőtt ugyancsak a városközpont volt a rendezvények helyszíne, az ügyességi autóversenyt a margittai Kürti Zsolt nyerte Honda Civic autójával, majd a színház előtt a Stihl Timbersports favágóbemutatóját nézhették meg a kilátogatók. Szőlősi Péter „Pepe” már járt Székelyhídon, motoros kaszkadőr bemutatója ezúttal is nagy sikert aratott.

valtozatos 7

Délután a sportpályán kezdődtek a színpadi programok. Az időjárás az Érmelléki Őszt idézte, felfértek a hosszú ruhák a kilátogatókra. Talán ennek, talán az időpontváltozásnak is köszönhetően nagyon kevesen voltak a pályán, a nagyváradi eMStreet koncerten csak néhányan lézengtek a színpad előtt. Pedig többet érdemeltek volna a fiúk, angol pop-rock slágereket adtak elő színvonalasan. Őket követte a Free Steps és a Control Dance Group bemutatója, talán azért is, mert ők már helybéliek, többen voltak rájuk kíváncsiak.

valtozatos 8

Hevesi Tamás még mindig „egy életen át játssza” slágereit, együtt énekelte vele a közönség, majd néhány humoros mondatot és egy kis szájzenei produkciót is bemutatott. Őt követte a bukaresti Sorina Catalina Mihalache – ismertebb nevén Sore –, aki főként a tizenéveseket „beindítva” könnyed zenei előadása mellett, táncos fiúinak mozdulatai is elkápráztatták a közönséget. Nem sokkal éjfél előtt lépett színpadra Várkonyi Attila, azaz DJ Dominique, neki azért sikerült „megmentenie a bulit”. Kezdetben nagyon kevesen tomboltak vele, de az éppen szombaton 50 éves lemezlovas kis túlzással percek alatt megtízszerezte közönségét. Főképp magyar és angol retrót játszott napjaink legjobb zenéjével keverve. A barátságos, a közönségével együtt lélegző DJ Dominique mindenkinek hamar a szívébe lopta magát, a tömegbe is kiment táncolni a biztonsági őrök legnagyobb megdöbbenésére. Végül kis meglepetéssel búcsúztak tőle, együtt énekelték Halász Judit Boldog születésnapot című dalát.

valtozatos 9

Vasárnap a szervezők családi nappal kedveskedtek a részvevőknek, a szabadtűzi főzőversenyen mindenki nyert, a kártyakupát idén Todoszi Öcsi „Toldó” vihette haza. A kispályán Székelyhíd és Mihályfalva gyermekei fociztak. A kisebb korosztályban a helybéliek, a 10–12 évesek között a vendégek diadalmaskodtak. Ezek mellett volt Air Soft-bemutató, járműsimogatás, Pusztai Farkasok révén íjász-, valamint a Phoenix részvételével karatebemutató. A gyerekeket a Liliput Társulat Tibi és Marcsi bohóca szórakoztatta.

A hétvége és a rendezvény záróprogramja, a nyíregyházi Mandala Dalszínház előadásában az István a király rockopera volt. Erre már szép számban érkeztek a nézők,, a lelátó mindkét része megtelt, és a színpad közelében is elfogytak a helyek. A himnuszt együtt énekelték a színészekkel. Végül pedig a Felkelt a napunk című rockopera-dal szólt a hangszórókból a Székelyhídon eddig megtartott legszebb tűzijáték közben.

Összességében elmondható, hogy egy „gyengébb szombat” után remek vasárnappal zárhattak a szervezők. Remélhetőleg hamar megszokják az új dátumot az emberek, jövőre folytatódhat az új köntösbe öltöztetett rendezvénysorozat.

Juhász György