Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Változatos volt a Szalacsi Napok

Tizennyolcadik alkalommal szervezték meg a hétvégén megtartott Szalacsi Napokat. A bőséges és változatos rendezvényprogram hatására, mint ahogyan azt előre is gondolni lehetett, nemcsak a helybéliek, hanem a környező települések képviselői is odasereglettek az ezer pince falujába. Péntek délutántól vasárnap hajnalig tartott az ünnep, melynek keretében a szórakozás és kikapcsolódás mellett mind a kultúra, mind a hagyományápolás fontos szerepet kapott.

Valtozatos 1 

Nehéz néhány sorban összefoglalni a hétvégi szalacsi eseményeket, ugyanis valóban tartalmas és érdekfeszítő programok során vehettek részt mindazok, akik kilátogattak a Szalacsi Napokra. Meglátszott, hogy a szervezők nem pusztán „kényszerből”, a rendezvénynaptárban kipipálandó bejegyzésként kezelték a programtervezést: a település apraja-nagyja megmozdult azért, hogy színvonalas és érdekes, ugyanakkor értékes rendezvénnyel álljanak elő Szalacs és a helybéliek tiszteletére.

Valtozatos 2

Pénteken délután hagyományosan hívogatóval kezdődött el a községi nap nagyközönségnek szóló része. A helybéli fiatalok lovasszekereken járták be a települést, dalolva hívogatták a népet az esti mulatságba. A lakók pedig örömmel fogadták az éneklőket, akik kaláccsal, hűvös borral és házi pálinkával kínáltak meg mindenkit, akivel összetalálkoztak. A hangulatos hívogatásnak meg is lett az eredménye, mintegy félezernyien gyűltek össze estére a pincesoron megtartott nótaesten. Rendhagyó volt ez a program, eddig ilyet nem tartottak még a településen. Ám mint köszöntőbeszédében Horváth Béla polgármester elmondta: Szalacs neve összeforrott a pincével és a borral, ezért gondolták úgy, hogy a pincesoron is rendeznek idéntől valamit. Az est során felléptek a helybéli néptáncos gyermekek és a mihályfalvi Nyíló Akác Néptáncegyüttes, a talpalávalóról pedig a nagyváradi Sanzon Együttes gondoskodott.

Valtozatos 4

Szombaton reggel sportprogramokkal indult a nap, majd a hivatalos megnyitóra is sor került a lármafánál, ahonnan a részvevők együtt vonultak fel a központban lévő világháborús emlékműhöz. Itt beszédet mondott többek között Cseke Attila és Szabó Ödön RMDSZ-es parlamenti képviselő, és szolgált a református dalárda, valamint az Örökzöld Asszonykórus is. A képviselők, a civil szervezetek és az egyházak ezután koszorúzták meg az első és a második világégésben odaveszett szalacsiak tiszteletére állított emlékművet.

Valtozatos 5

Míg délután a református gyülekezeti házban zenés bábjátékon és kézműves foglalkozásokon vehettek részt a gyermekek, a tájházban a gyékényfonást lehetett elsajátítani.

Valtozatos 6

Kora este a főutca népesült be, menettáncosok vezette felvonulás kezdődött, majd a tömeg együtt vonult be az iskolaudvarra, az esti koncertek helyszínére. A moderntánc-produkciók sorában felléptek az ottományi és a helybéli ifjúsági szervezetek csoportjai, este pedig a nagyváradi EMStreet együttes csapott a húrok közé rock-klasszikusokat játszva, majd a Kis Cipő együttes szólaltatott meg Republic-feldolgozásokat.

Valtozatos 7

Valtozatos 8

Valtozatos 10

Vasárnap az egyházak is bekapcsolódtak a faluünnepbe: előbb a római katolikus templomban tartottak búcsús szentmisét, majd a református istenházában ünnepi istentiszteletet. Délután ismét a főutcán kezdődött a program egy rendkívül látványos motoros bemutatóval, majd a debreceni Ort-Iki Báb- és Utcaszínház kápráztatta el nemcsak a gyermekeket, hanem az érdeklődő felnőtteket is. Este a helybéli Zilahi Andrea rendkívüli bátorságáról tett tanúbizonyságot, amikor koncertjével lepte meg a publikumot. A hangokkal komolyan küzdő énekes produkciója után ejtették meg a sportversenyek díjazását, ezután pedig a magyarországi Kállay Saunders András koncertezett nagy sikerrel. Az idei Szalacsi Napokat látványos tűzijáték zárta.

B. B.