Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Változatos felhozatal volt a népi mesterek vásárán

Erdélyi termelők és kézművesek hagyományőrző vásárát tartották a hétvégén a váradi Nagyvásártéren. A három napon át tartó eseményen, melyet a Produs de Cluj Egyesület a váradi polgármesteri hivatallal partnerségben első ízben szervezett meg a megyeszékhelyen, egyetlen magyar népdal sem csendült fel, ellenben a román folklórtól volt hangos a tér. Az árusok által kínált termékeknél – népviselet, piros–sárga–kék zászlók és hasonló színű „kokárdák”, szőttesek – is háttérbe szorultak a magyarlakta települések, tájegységek kézművesei. Persze itt is voltak ügyes kezű kézműves-mesterek által faragott és fűzött dísztárgyak, ékszerek, szép, ízléses kerámiák, illetve a kulináris élvezetek hívei sem unatkozhattak, ugyanis a cukormentes házi készítésű édességektől a natúr gyümölcslevekig, hidegen sajtolt, különféle növényi magvakból készült étolajakon át a mézig minden kapható volt. A biokozmetikumoknál pedig egyedi készítésű, gyümölcsalakú szappanokat is meg lehetett vásárolni, igaz, darabjuk 10 lejt kóstált.

valtozatos 7 nepunnepely (6)

A lacikonyháknál is zajlott az élet: grillezett csórékolbásztól füstölt kolbászon át ízlésesen irdalt oldalasig, parázson sült zöldségekig, zsiványpecsenyéig minden kapható volt. Akinek pedig még maradt rávalója, az hideg, csapolt sörrel is leöblíthette az ízletes eledelt.

A színapdon szünet nélkül léptek fel a népdalénekesek, a tér túlsó felén pedig a népzene a vidámpark hangulatát erősítő hangos diszkózenébe olvadt.

S. T. K.