Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Változásokat hozott az új év

Sok változást hozott az új év adóügyi szempontból is: a legtöbbeket érintő módosításokról Fándly József Marius, a Bihar Megyei Adóhivatal kiemelt adózókért felelős aligazgatója tájékoztatta lapunkat.

valtozasok

Az egyik legfontosabb változásról, az általános forgalmi adó, azaz az áfa 20 százalékról 19 százalékra való csökkentéséről már beszámoltunk. Az áfa változása a vállalkozások képviselőinek okozott munkát, például a kötelező éves leltár során a 20 százalékos áfával terhelt áruk árát le kellett vinni a 19 százalékos áfának megfelelően. Az áfa változása miatt kötelező volt átállítani a pénztárgépeket is, volt rá példa, hogy az adóhivatal csalás elleni részlege szilveszter éjszakáján is büntetett, ha például hajnali háromkor valaki venni akart egy üdítőt vagy valamilyen italt magának, és annak az áfája még nem volt átállítva.

Ez év elejétől megszüntették az úgynevezett oszlopadót, amelyet a speciális ingatlanok, garázsok, melléképületek, villanyoszlopok, reklámtáblák stb. után kellett fizetni, ezt már sem bevallani, sem fizetni nem kell.

 

Változott az egészségügyi járulék fizetése

Az egészségügyi járulék terén is fontos változások történtek, ezeket részletesen ismertette Fándly József Marius. Amennyiben valakinek a fizetése több mint ötszöröse a nettó évi jövedelemnek – ezt az összeget hamarosan meghatározzák –, akkor csak addig az ötszörös határig kell fizetnie havonta a járulékot, afölött nem. Ugyanez vonatkozik a nyugdíjasokra és a szellemi szabadfoglalkozásúakra is.

Negatív változás, hogy a banki kamatokból és az osztalékból származó jövedelmek egészségbiztosítási alapot képeznek, azaz ha valakinek ilyen forrásból származik jövedelme, ezután is kell egészségügyi járulékot fizetnie. Az ingatlanok bérbeadása után származó jövedelem alapján is fizetni kell a járulékot, függetlenül attól, hány ingatlana van a tulajdonosnak. Ezt a járulékot akkor is fizetni kell, ha a bérbe adott ingatlan tulajdonosa munkakönyves alkalmazott, s ugyanez érvényes a szellemi szabadfoglalkozásúakra is, munkakönyves állásuk ellenére is fizetniük kell idéntől. Amennyiben például egy szerzői jogi szerződésben az szerepel, hogy a jövedelem fizetője levonja az adókat és az illetékeket, akkor ezt bevallani is befizetni egyaránt a kifizetőnek kell. Amennyiben nem, akkor a jövedelmet kapó személynek kell bejelenteni ezt az adóhivatal felé, ezt a D220 nyomtatványon teheti meg a szerződés megkötésétől számított 15 napon belül, vagy január 31-éig. A járulékot negyedévenként kell fizetni, és éppúgy, mint a személyi jövedelemadónál, a következő év május 25-éig kell a D200-as nyomtatványon bevallani.

 

Vállalkozások

A szállodákra és a közélelmezési egységeknek úgynevezett forfetáris adót kell fizetniük, mondta az aligazgató. Annak függvényében, hogy a szállodának vagy vendéglőnek mekkora a kapacitása, a bevétele stb. egy együtthatót számolnak ki, és ennek alapján fix összegű adót fizetni ezeknek a vállalkozásoknak, függetlenül attól, hogy jövedelmezők vagy veszteségesek-e. Azoknak, akiknek nagyobb a forgalmuk kedvezőbb ez az adózási mód, másoknak azonban akár veszteséget is okozhat.

A társasági adó változásai főleg a mikrovállalkozásokat érintik. Ez kötelező adónem volt, az marad 2017-ben is, viszont több lehetőségük van a vállalkozások képviselőinek arra, hogy ne legyenek mikrovállalkozás-adófizetők. Eddig, ha a mikrovállalkozás tőkéje meghaladta a 25 ezer eurót, akkor választhat a társaság képviselője, hogy a mikrovállalkozás-adó helyett társasági adót akar-e fizetni. Ezt a tőkehatárt most 45 ezer lejre, azaz körülbelül tízezer euróra csökkentették.

 

 

Könnyítések

Az egyik legfontosabb könnyítés az aligazgató szerint, hogy sokkal gyorsabban feloldják az adóhivatal bankszámla-zárolásait. Ahogy beérkezik az első befizetés, automatikusan kiküld az értesítést az adóhivatal a bankok felé, nem kell kivárni azt a három-öt napot, amit eddig.

A könnyítések közé sorolható, hogy nagyon sok adóbevallást kivezetnek, ezek a változások főleg a magánszemélyeket vagy a nem áfa-köteles alanyokat érintik. Három évre, azaz 2019-ig felfüggesztették például 392A és 392B jelzésű bevallások készítését. Ezeken minden adófizető személy be kellett vallja, hogy milyen irányból volt jövedelme áfás vagy nem áfás cégektől, és hogy ezt a pénzt áfás vagy nem áfás vállalkozások felé költötte-e el. Nem kell benyújtani a 393-as bevallást sem, ez külföldi szállításokkal kapcsolatos bevallás volt. Megszűnik a külföldi adószámos nyilvántartásba való kötelező regisztráció, tehát ha valaki az Európai Unió területéről szeretne vásárolni valamit, és ő áfa-alany Romániában, akkor már nem kell egy speciális adószámot kérnie, érvényes lesz a hazai áfás száma. Ha valaki nem áfa-alany Romániában (például alapítványok vagy magánszemélyek), akkor továbbra is kérelmeznie kell egy speciális áfás EU-s adószámot, amivel külföldről vásárolhat nettóban, viszont Romániában ki kell fizetnie az áfát.

A vállalkozásoknak könnyítés, hogy amennyiben valakinek az áfás száma fel volt függesztve, vagy azt az adóhivatal azt visszavonta egy időszakra, azoknak a költségeknek, amelyek ez alatt az idő alatt keletkeztek, az áfájuk visszaigényelhető lesz, az ebben az időszakban szerzett jövedelmek viszont áfa-alapot képeznek.

Fried Noémi Lujza