Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Változások és meglepetések az új évadra – Gyermekmegőrzőt alakítanának ki a filharmóniában

A Nagyváradi Állami Filharmónia zenakara június 27-én tartotta évadzáró koncertjét, azóta pedig a legtöbb művész szabadságra ment – ezt kihasználva az intézmény vezetősége apróbb renoválást végeztet a nyárvégi időszakban. A tervezett és zajló felújítási munkálatokról kérdeztük Tódor Albertet, a filharmónia igazgatóját. „A júliusi-augusztusi periódust mi arra használjuk ki, hogy az épületet, magát a nagytermet és a hozzá tartozó gyakorlótermeket, folyosókat, raktárakat rendbe tétessük, hiszen az új évadban egy tiszta, szép házzal szeretnénk fogadni a zenekedvelő közönséget” – hangsúlyozta. Ennek megfelelően jelenleg több termet is meszelnek, felújították a kórus próbatermét, ahol kifestettek, rendbe tették a padlózatot, és igyekeznek megoldani a terem hangszigetelését.

Gyermekmegorzot (2)

Épületbelső- és gardróbfelújítás

Egyébként a filharmónia épületében is problémák adódnak a nedves pincehelyiségek miatt, amúgy Váradra ez általánosan is jellemző jelenség. Mint Tódor Albert elmondta, jelenleg szerződéskötésben vannak egy céggel, amely speciális technikával kiszárítaná az alagsor falait, hiszen odalent is felújításokat szeretnének végezni. Ha ez sikerülne, az alagsorban is próbatermeket, raktárakat alakítanának ki. Emellett néhány módosításra van szükség ahhoz is, hogy az épület tűzvédelmi szempontból megfelelő legyen. A hangosítási vezérlőfülke ablakát például hőálló üvegre kell hogy cseréljék, és fel kell újítsák a világosítási vezérlőt is. A nyári időszakban egyébként az épületbelső mellett gardróbfelújítást is végeznek majd. A törvény ugyanis előírja, hogy a művészek ruházati cikkeit a filharmónia kell hogy biztosítsa. Ennek megfelelően a zenekar tagjai új blúzokat, ingeket, zakókat kapnak – mert egyesek kihízták azokat, vagy kifogytak belőlük –, emellett a kórustagoknak is új egyenruhákat adnak.

Gyermekmegorzot (1)

Tisztázatlan tulajdonjog

A felújítások anyagi hátterének egy részét a megyei tanács biztosítja az intézmény költségvetésén keresztül, a másik részét pedig saját jövedelméből fedezi a filharmónia. A finanszírozásban komoly problémát jelent azonban az épület tisztázatlan tulajdonjoga. A váradi filharmónia ugyanis a Bihar Megyei Tanács adminisztrációjába tartozik, az épületet azonban mintegy tíz éve visszaigényelte a római katolikus püspökség. A visszaszolgáltatással kapcsolatban azóta sem született semmilyen határozat – ez a tisztázatlan állapot pedig rendkívül hátrányosan érinti a kulturális intézetet, amely így elesik a komolyabb pályázási lehetőségektől. A pályázatírásban ugyanis az egyik legelső teendő a tulajdonjog tisztázása. Tódor Albert azon reményét fejezte ki, hogy az új restitúciós törvény elősegíti majd és felgyorsítja az elbírálási folyamatot.

Nagyobb beruházás szempontjából egyébként a legégetőbb szükség a körülbelül százéves tetőszerkezet felújítására lenne, emellett pedig az Enescu-Bartók koncerttermet klímaberendezéssel kellene fölszerelni. A filharmóniának már van ugyan egy szellőzőrendszere, ez azonban nem hűti megfelelően a levegőt a forróbb tavaszeleji és nyári hónapokban. Ez különösen teltházas koncertek esetében okoz kellemetlenségeket mind a nézőtéren ülők, mind pedig a fellépők körében. Egy becsületes légkondicionálás egyébként is egy nyugati színvonalú koncertterem előfeltétele – vélekedett Tódor Albert, aki felhívta a zenekedvelők figyelmét arra, hogy a felújításokra elfogadnak adományokat, illetve bármilyen természetű segítséget.

Gyermekmegorzot (3)

A nyugatiak koncertkultúrájára lenne szükség

Mint a kulturális intézmény igazgatója lapunknak elmondta, egy újdonsággal is készülnek a jövő évadra. Felmerült ugyanis az igény arra, hogy a koncertek idejére gyermekmegőrzőt rendezzenek be a filharmóniában hat éven aluli gyermekek számára. A megőrző az egyik próbateremben kapna helyet, ahol két tanítónő felügyelne a gyermekekre, hogy mind a szülők, mind pedig a közönség többi tagja zavartalanul élvezhessék a koncerteket. Mint Tódor Albert hangsúlyozta, hasonló létesítményre nyugaton több példa is van, tény azonban az is, hogy az ottani közönségnek szélesebb körű koncertkultúrája van és betartanak bizonyos alapvető normákat, amikor szimfonikus hangversenyekre járnak.

Szombati-Gille Tamás