Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Váltakozó érzelmek a filharmóniában

Ma 19 órától három különleges, itthon kevésbé játszott zenedarabot hallhat a nagyváradi közönség az Állami Filharmónia Enescu–Bartók hangversenytermében, ahol váltakozó érzelmi állapotok létrehozásán keresztül szólítják meg a hallgatóságot.

Francesco Ionaşcu és Jankó Zsolt

Francesco Ionaşcu és Jankó Zsolt

 

A Nagyváradi Állami Filharmóniában ma este magyar, orosz és osztrák zeneszerzők művei kerülnek bemutatásra: Dohnányi Ernő (1877–1960) Szimfonikus percek, op. 36, Dmitrij Dmitrijevics Sosztakovics (1906–1975) 2. cisz-moll hegedűverseny, op. 129, valamint Joseph Haydn (1732–1809) 101., D-dúr (Az óra) szimfóniája lesz hallható.

Az este karmestere ez alkalommal Jankó Zsolt, a Nagyváradi Állami Filharmónia és a Kolozsvári Magyar Opera dirigense, meghívott szólista pedig az 1991-ben Velencében, zenészcsaládban született Francesco Ionaşcu. A három zenemű közül Dohnányi darabját – melyet Jankó „szimpatikus darabnak” nevezett – premierként hallhatja a megyeszékhely közönsége, Sosztakovics műve pedig igazán mély lelki berkeket fog megszólaltatni, sőt talán megríkatni, hiszen búskomor, melankolikus, rendkívül érzelemdús szerzemény.

A karmester azt is hozzátette, hogy Dohnányi 66 évesen, nem sokkal azután szerezte ezt a szimfonikus darabot, hogy infarktust kapott, így az valóban egy megrázó élmény mélyéről jött és ekképpen is hat. Az estét egy Haydn-darab zárja, ami a zene nagy mókamesteréhez híven örömtelibb hangulattal búcsúztatja a zenekedvelőket.

A szervezők és a fellépő művészek mindenkit nagy szeretettel várnak.

Szamos Mariann