Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Valós számok vagy kampányfogás?

Néhány hete cikkeztünk arról, hogy a Román Posta mintegy öt esztendeje hatalmas deficitet görget maga előtt, ami több tízmillió eurós bevételkiesést jelent. 2009–2013 között ez az összeg elérte az 560 millió lejt, amelynek következtében tavaly ősszel az országos hivatal több mint három és fél ezer alkalmazottjától vált meg. Ez azt jelentette, hogy a társaság 32 ezer dolgozójából mintegy 3 700-at bocsátottak el, ami a postai alkalmazottaknak durván a tizenegy százalékát jelenti.

Ennek ellenére Răzvan Cotovelea távközlési miniszter arról számolt be a napokban, hogy novembertől átlagosan mintegy 70–100 lejjel is nőhet a postai alkalmazottak bére, mivel 2014 első három negyedévében 6,5 millió eurós profitot könyvelhettek el, év végéig pedig mintegy 10 millió eurós többletjövedelemmel számol.

A fizetésemelés mind a 27 ezer postai alkalmazottat érinti.

Illusztráció

Illusztráció

Annak tükrében, hogy milyen állapotok uralkodnak a kistelepülések postai ellátását illetően, elég furcsa megközelítése ez a dolgoknak a miniszter részéről. Nem mintha nem férne rá a fizetésemelés a postai dolgozókra, sőt.

De éppen a napokban szóltunk az ottományi és más érmelléki kistelepülésen elterjedt mobil-posta szerű szolgáltatás csődjéről, amelynek következtében a lakosok nem kapják kézhez idejében számláikat és egyéb pénzküldeményeiket. Ottományban, a legújabb hírek szerint is tizenhét család fizet jelenleg büntető kamatot a földadók miatt, nem kapván kézhez idejében a kiértesítőket.

Ez a zűrzavar éppen a leépítések és az átszervezések miatt jött létre, a pótlólagos felemás megoldás pedig láthatóan nem működik, nem tudja ellátni feladatát.

A béremelést megelőzően a távközlési miniszternek – ha már ekkora többletjövedelmet könyvelt el az országos hivatal – célszerűbb lett volna a plusz pénzeket a fennálló áldatlan állapotok felszámolására fordítani. Annál is inkább, mivel a szaktárca felé már jelezték nemegyszer a kialakult helyzetet. Arról nem is szólva, hogy a többletjövedelem a többéves kiesések 10 százalékát sem éri el, így a miniszteri döntés felettébb felelőtlen pénzügyi lépésnek minősül, annál is inkább, mivel így november elején igencsak kampányszaga van a dolognak.

Sütő Éva